Σε άλλες χώρες μπορεί να θεωρείται ανήκουστο, αλλά στο απέραντο φρενοκομείο της Ελλάδας συνειδητοποιούμε για άλλη μία χρονιά ότι είναι πρόωρο να γνωρίζουμε επακριβώς από τον Ιούνιο το νέο χάρτη των επαγγελματικών κατηγοριών.

Και τα ερωτήματα που αιωρούνται δεν σχετίζονται μόνο με τα σενάρια αναδιάρθρωσης (η οποία προϋποθέτει νέα νομοθετική ρύθμιση). Στη Φούτμπολ Λιγκ –τον προθάλαμο της μεγάλης κατηγορίας –το πρωτάθλημα έχει ολοκληρωθεί ως προς το αγωνιστικό του σκέλος, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμοδικίες που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να επηρεάσουν τη σύνθεση της κατηγορίας.

Το ασφαλιστικό

Εκκρεμοδικίες που σέρνονται επί μακρόν. Ηταν 21 Δεκεμβρίου, όταν η Καλλιθέα υποδέχτηκε τον Καραϊσκάκη Αρτας στο «Ελ Πάσο» (1-1). Μετά το παιχνίδι η αθηναϊκή ομάδα κατέθεσε ένσταση επιδιώκοντας να κερδίσει το παιχνίδι στα χαρτιά, επειδή η ηπειρώτικη ΠΑΕ δεν μετέχει στην κεντρική ασφάλιση. Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη (εκδικάστηκε η έφεση στις 23 Μαΐου…), αλλά το βασικό ζήτημα της ιστορίας είναι άλλο. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος προβλέπει ότι καταλαμβάνει την τελευταία θέση της βαθμολογίας όποια ΠΑΕ δεν μετέχει στην κεντρική ιδιωτική ασφάλιση. Οπότε το θέμα δεν περιχαρακώνεται στα στενά όρια ενός «τρίποντου» στα χαρτιά, αλλά επεκτείνεται στο ενδεχόμενο υποβιβασμού μιας ομάδας.

Στο Συμβούλιο

Χρήζει εδώ επισήμανσης ότι το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Οργα νο απέρριψε μεν την ένσταση της Καλλιθέας, αλλά διευκρίνισε ότι διαβιβάζει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Λίγκας με το σκεπτικό ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει. Κάλεσε δηλαδή τις ΠΑΕ να αποφανθούν αν συντρέχει λόγος υποβιβασμού του Καραϊσκάκη από το πρωτάθλημα.

Σημειωτέον η ομάδα της Αρτας έχει ασφαλίσει τους ποδοσφαιριστές της στο ΙΚΑ και θεωρεί ότι είναι εξασφαλισμένη. Ομοίως έχει πράξει και ο Απόλλων Πόντου εναντίον του οποίου στράφηκε καταθέτοντας ένσταση η Δόξα Δράμας, μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση στις 13 Ιανουαρίου. Η Λίγκα πάντως ακόμη δεν έχει δεήσει να συνεδριάσει για το επίμαχο θέμα.

Μπλέχτηκε μάλιστα στην υπόθεση και τρίτη ομάδα. Η υποβιβασθείσα αγωνιστικά Καλλιθέα είχε καταθέσει ένσταση και κατά των Τρικάλων υποστηρίζοντας ότι δεν πλήρωσε τρεις σερί μήνες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κεντρική ασφάλιση. Βάσει προκήρυξης τέτοια ασυνέπεια (να μην πληρώσεις επί τρεις μήνες τα ασφάλιστρα) συνιστά επίσης λόγο υποβιβασμού…

Μάλιστα, τα Τρίκαλα, ο Καραϊσκάκης Αρτας και ο Απόλλων Πόντου είναι ομάδες που εξασφάλισαν αγωνιστικά την παραμονή τους στην κατηγορία. Η βαθμολογία όμως δεν έχει επικυρωθεί. Για την Καλλιθέα πάντως δεν αρκεί να υποβιβαστούν τρεις ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα από εκείνη στη βαθμολογία, αφού τερμάτισε τέσσερις θέσεις κάτω από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Δεν καταθέτει πάντως τα δικαστικά όπλα. Το ασφαλιστικό δεν είναι το μοναδικό ανοικτό μέτωπο της αθηναϊκής ομάδας. Είχε προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ για την αφαίρεση βαθμών που της επιβλήθηκε, επειδή κόπηκε στο πρώτο στάδιο επιτήρησης.

Η αντικανονική συμμετοχή

Από κει και πέρα στις εκκρεμοδικίες περιλαμβάνεται και η υπόθεση της αντικανονικής συμμετοχής έξι ξένων παικτών στον εκτός έδρας αγώνα της Δόξα Δράμας με τον Αρη. Η αναμενόμενη τιμωρία των Μαυραετών δεν μπορεί να μεταβάλει τους βαθμολογικούς συσχετισμούς, ωστόσο η απόφαση ακόμη αγνοείται παρ’ ότι το ματς διεξήχθη την 1η Απριλίου.

Υπάρχει όμως και η εκκρεμότητα από τα μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής που επηρεάζει τον νέο χάρτη της Φούτμπολ Λιγκ. Μετά την πρωτοβάθμια απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ, το ματς Αστέρας Αμαλιάδας – Ηρόδοτος που είχε διακοπεί στην ανάπαυλα του ημιχρόνου (0-0) κατακυρώθηκε με 0-3 υπέρ των φιλοξενουμένων, ενώ αφαιρέθηκαν και πέντε βαθμοί από την ομάδα της Ηλείας. Κατόπιν αυτού ο Ηρόδοτος κατέλαβε την 2η προνομιούχο θέση στο β’ όμιλο (με επτά πόντους έναντι τεσσάρων του Αστέρα). Το σφύριγμα της λήξης όμως δεν έχει ηχήσει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες. Σήμερα ο Αστέρας Αμαλιάδας αναμένεται να καταθέσει έφεση προσδοκώντας ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.

Η παράδοση της καθυστέρησης

Ως επιλαχόντες είχαν συμμετάσχει την τελευταία σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ Δόξα Δράμας και Καραϊσκάκης Αρτας. Πληροφορήθηκαν ότι προβιβάζονται οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου 2017… Αυτά συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.