Στους δρόμους βρισκόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Ηλίας Παπαθεοδώρου: όχι στους πέντε (δρόμους), άλλωστε του φτάνει να διανύσει δύο λιγότερους για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τίτλου!

Πού είναι το περίεργο; Στην Ελλάδα όπου ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν επιβάλει εδώ και 16 χρόνια ένα αδιαμφισβήτητο καθεστώς επικυριαρχίας, όποια ομάδα βγει τρίτη μπορεί να κορδώνεται κι ελόγου της ως πρωταθλήτρια! Ως νικήτρια του ειδικού πρωταθλήματος κάτω από τους αιώνιους…

Προχθές ο ΠΑΟΚ άλωσε την Πάτρα (78-81), πήρε μια πρώτη εκδίκηση για τις προηγούμενες δύο ήττες του από τον Προμηθέα, άρπαξε το πλεονέκτημα έδρας, προηγείται με 1-0 και προσδοκά να ανακαταλάβει έπειτα από μια τριετία την τρίτη θέση, σε μια άνευ ουσίας διαδικασία, η οποία εξυπηρετεί μονάχα το γόητρο και την… τηλεόραση!

Με το που έληξε ο αγώνας μάζεψαν τα μπογαλάκια τους, τα φόρτωσαν στο λεωφορείο, διένυσαν νυχτιάτικα όλη την ελληνική ενδοχώρα και έφτασαν κομμάτια στις πέντε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή δεν προλάβαινε την τελευταία πτήση από την Αθήνα, αλλά ο Ηλίας Παπαθεοδώρου λαγοκοιμήθηκε στο σπίτι του και πρόκανε τη σχολική γιορτή του γιου του και της κόρης του!

Ασφαλώς ο εννιάχρονος Γιώργος και η Αννα που πηγαίνει στο νήπιο θα τον συγχωρούσαν με την (κινηματογραφική) λογική πως «ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και μάλιστα για δουλειές με φούντες! «Οντως στο status quo του ελληνικού πρωταθλήματος η τρίτη θέση την οποία διεκδικούμε ισοδυναμεί με τίτλο. Θα ανταμείψει τον μόχθο της ομάδας και επίσης θα προσφέρει ένα ερέθισμα στον κόσμο και στο περιβάλλον μας» συμφωνεί και επαυξάνει ο 44χρονος προπονητής, που τα είχε δει όλα κωλυόμενα στην αρχή της σεζόν, στην οποία ο ΠΑΟΚ εκκίνησε με πέντε απανωτές ήττες σε ισάριθμα ματς.

Φλέβα χρυσού

«Θα ήμουν ψεύτης ή θα παρίστανα τον μετά Χριστόν προφήτη εάν έλεγα ότι δεν ανησύχησα και δεν φοβήθηκα εκείνη την εποχή» τονίζει ο Παπαθεοδώρου. «Περισσότερο όμως προβληματιστήκαμε όλοι μαζί και σπεύσαμε να διορθώσουμε τα λάθη μας. Βαθμιαία επέστρεψαν οι τραυματίες, διαχειριστήκαμε καλύτερα τα ρίσκα, κάναμε τις αλλαγές των ξένων και η ομάδα έστρωσε. Συν τοις άλλοις ο αποκλεισμός από το Champions League μας επέτρεψε να δουλέψουμε καλύτερα στις προπονήσεις και να επικεντρωθούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να τρέξουμε ένα μεγάλο σερί, με έντεκα νίκες και μία ήττα μετά τη διακοπή του Φεβρουαρίου και εν τέλει να βρεθούμε στην πρώτη τετράδα».

Προϊούσης της σεζόν ο ΠΑΟΚ χτύπησε φλέβα χρυσού με τον Φιλ Γκος, τον Τέραν Πετεγουέι και τον Νταρνέλ Τζάκσον. «Οι δύο πρώτοι είναι σπουδαίοι σκόρερ και έγιναν οι βασικοί πυλώνες μας στην επίθεση, ενώ ο τρίτος με την ικανότητά του να παίζει τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη προς το καλάθι, μας επέτρεψε να μεγαλώσουμε το γήπεδο».

Εδώ ήρθαμε, που λένε και στο σινεμά, διότι όντως η λέξη «μεγάλωμα» αποτελεί σημείο αναφοράς στο γίγνεσθαι του ΠΑΟΚ. Οταν το καλοκαίρι εν μέσω θύελλας, η διοίκηση αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία με τον Σούλη Μαρκόπουλο ύστερα από οκτώ χρόνια, ο (πρόεδρος) Μπάνε Πρέλεβιτς και ο δις πρωταθλητής Ευρώπης με τις εθνικές ομάδες εφήβων και νέων Ηλίας Παπαθεοδώρου αυτό ακριβώς συνομολόγησαν: «Να εμπιστευθούμε τους νεαρούς έλληνες παίκτες, να δρέπουμε κάθε μέρα τους καρπούς της προσπάθειας και να μεγαλώνουμε ταυτόχρονα» εξηγεί ο πρώην προπονητής της Νέας Κηφισιάς και της Αστανά. «Ε, λοιπόν, νιώθω ότι στους δέκα μήνες που πέρασαν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η ομάδα κι εγώ μεγαλώσαμε μαζί και μάλιστα αρκετά».