Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και τη σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1.

«Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι μερίδα τούρκων πολιτικών δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι «τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό γι αυτούς που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους».

«Εγώ και η κυβέρνησή μας και πριν απ’ όλους ο Αλέξης Τσίπρας κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πως θ’ αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πως θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει» συμπλήρωσε.

«Δεν έχω φόβους με την Τουρκία»

Ερωτηθείς, αν τον προβληματίζει ότι υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Εκτίμησε δε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που προέβη στην εν λόγω δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Ερωτηθείς επίσης, αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές, είπε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία. Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».