Μίνι καύσωνας περιμένει τις περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες. Ειδικά στην Κρήτη αναμένεται το θερμόμετρο να φτάσει ακόμη και τους 38 βαθμούς κελσίου.

Για θερμές αέριες μάζες που θα «χτυπήσουν» την Ελλάδα από την Πέμπτη, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή της εβδομάδας που διανύουμε θα σημειωθούν οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να κρατήσει η ζέστη μέχρι και το Σάββατο, όμως αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτή τη στιγμή».

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη περιμένουμε την Τρίτη 05/06/2018. Η ορατότητα ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά τμήματα, τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 14 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 22 έως 35 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 18 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη), 20 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 32 βαθμούς στην Κρήτη, 21 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια και δυτικά από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις πρόσκαιρα μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς και στο κέντρο της πόλης έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και το βράδυ στο Σαρωνικό έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ και τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και τις θερμές ώρες σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

«Καυτό» διήμερο

Από την Πέμπτη και έπειτα η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 36-37°C και πιθανότατα πολύ τοπικά ακόμη και λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, «οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές είναι οι εξής ακόλουθες :

• Θεσσαλία (στις εσωτερικές πεδινές περιοχές)

• Κεντροανατολική Στερεά (πεδινές περιοχές της κεντρικής Φθιώτιδας και ένα μεγάλο τμήμα της Βοιωτίας, με έμφαση στην Κωπαίδα )

• Ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως στον κάμπο της Αργολίδας δηλαδή περιοχές γύρω από το Ναύπλιο και το Άργος. Επίσης στα πεδινά τμήματα της κεντρονότιας Λακωνίας)

• Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (πεδινές περιοχές της Μεσσηνίας που είναι ευπαθείς στη ζέστη, όπως για παράδειγμα τα Αρφαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, σε τοπικό επίπεδο, το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 36-37°C και πιθανότατα πιο τοπικά ακόμη και τους 38°C».

Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα είναι οι κύριες περιοχές που θα πληγούν από τον καύσωνα, η ζέστη, όμως, θα είναι μεγάλη:

Αθήνα

• Τρίτη : 34°C

• Τετάρτη : 34-35°C

• Πέμπτη : 35°C

• Παρασκευή : 36°C

Θεσσαλονίκη

• Τρίτη : 31°C (τοπικά στα δυτικά 32°C)

• Τετάρτη : 31°C (τοπικά στα δυτικά 32°C)

• Πέμπτη : 32°C (τοπικά 33°C)

• Παρασκευή : 31-32°C