Το Λονδίνο θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit παρουσιάζοντας πρόταση σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα αποκτήσει διπλό βρετανικό και ευρωπαϊκό status, ώστε να είναι σε θέση να έχει ελεύθερες συναλλαγές τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με η εφημερίδα The Sun.

Η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μετά το Brexit τον Μάρτιο 2019 θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το δυσκολότερο θέμα των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ενώ απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στην επαρχία.

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit προτείνει την δημιουργία μίας ειδικής οικονομικής ζώνης εύρους 16 χιλιομέτρων κατά μήκος των ενδο-ιρλανδικών συνόρων που θα λειτουργεί για τις τοπικές εμπορικές συναλλαγές μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η ειδική οικονομική ζώνη θα σημαίνει ότι οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λειτουργούν υπό το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως και οι συναλλασσόμενοι νότια των συνόρων, οι οποίοι υπάγονται στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η αρμόδια για το Brexit υπηρεσία δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ενώ δεν είναι σαφές εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί την πρόταση.

Στα σχέδια αυτά είναι πιθανόν ότι θα εναντιωθεί το μικρό ενωτικό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, στο οποίο οφείλει την επιβίωσή της η Τερέζα Μέι και η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται και έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση που θα προβλέπει για την Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικό ρυθμιστικό καθεστώς σε σχέση με την Βρετανία.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ επιθυμούν να διατηρήσουν ελεύθερη ροή προσώπων και αγαθών ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, αποφεύγοντας την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων που θα δυναμίτιζε την Συμφωνία της μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έθεσε τέλος στη βία μίας τριακονταετίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο χρόνος που μένει για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αυτό το έτος δεν είναι αρκετός διότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και επικρίνουν την Τερέζα Μέι για το αδιέξοδο στο πρόβλημα στο ιρλανδικών συνόρων.