Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε ότι το «δεξί χέρι του Κιμ», ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ με τον οποίο είχε πολύωρες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να παραδώσει στον αμερικανό πρόεδρο επιστολή του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτίμησε επίσης ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ενδεχόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κινούνται «προς τη σωστή κατεύθυνση». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «απομένει να γίνει πολλή δουλειά».

Ο Πομπέο δεν θέλησε να δεσμευτεί για την ημερομηνία της συνόδου κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη αλλά ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα από τον αμερικανό πρόεδρο που επικαλέστηκε την «εχθρική στάση» της Βόρειας Κορέας.

Εγκώμια για τον βορειοκορεάτη ηγέτη

Πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξανάρχισαν πολύ γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα.

«Μπορώ να σας πω ότι επιτεύχθηκε πραγματική πρόοδος τις τελευταίες 72 ώρες όσον αφορά τις προϋποθέσεις» για τη διεξαγωγή της συνόδου, είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα χρειαστεί ο πρόεδρος Κιμ να επιδείξει τόλμη στις αποφάσεις του, αν θέλουμε ν’ αδράξουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ κι εγώ πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Κιμ είναι το είδος του ηγέτη που μπορεί να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να επαληθεύσουμε αν ισχύει αυτό», εξήγησε.

Ο Πομπέο υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχουν «διαφωνίες» μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στο θέμα της Βόρειας Κορέας.