Για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, με το δικό της γεωτρύπανο που θα φέρει το όνομα «Πορθητής», ετοιμάζεται πλέον η Τουρκία, την ώρα δηλαδή που είναι σε εξέλιξη οι εξορυκτικές δραστηριότητες της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ. Τις προθέσεις της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την «τελετή αποχαιρετισμού» του γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοτζάελι. Ο Αλμπαϊράκ –που είναι και γαμπρός του Ερντογάν –προσδιόρισε και το σημείο στο οποίο το τουρκικό γεωτρύπανο θα κάνει την πρώτη γεώτρηση. Οπως είπε, θα γίνει στα ανοιχτά της Αττάλειας σε βάθος 2.600 μέτρων. Στο γνώριμο ύφος της προβολής μεγαλεπήβολων και φιλόδοξων σχεδίων που ακολουθούν οι τούρκοι πολιτικοί, ειδικά αυτή την περίοδο, παραμονές των εκλογών στη γείτονα, ο Αλμπαϊράκ ευχήθηκε μια μέρα η Τουρκία να αναζητήσει πετρέλαιο και στο Αιγαίο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ακόμη ο Αλμπαϊράκ προανήγγειλε πως σύντομα θα προστεθεί και δεύτερο πλοίο στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

ΦΙΕΣΤΑ ΙΝΤΖΕ. Σε προεκλογική φιέστα –περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στην τουρκική κοινή γνώμη –μετέτρεψε χθες την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ, χωρίς όμως να αποφύγει και τις προκλητικές δηλώσεις καθώς έθεσε θέμα ανταλλαγής των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, όταν ρωτήθηκε από έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με την τύχη των δύο Ελλήνων που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αρχικά ένιψε τας χείρας του υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης και πως ο ίδιος από τη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο της. Αμέσως μετά όμως ο Ιντζέ έθεσε ευθέως θέμα ανταλλαγής του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, δείχνοντας έτσι ότι στην υπόθεση αυτή έχει ακριβώς την ίδια άποψη –του παζαριού –με τον αντίπαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο Ιντζέ ανέφερε πως, κατά τη γνώμη του, οι δύο Ελληνες δεν είναι φυλακισμένοι λόγω παρέμβασης Ερντογάν, για να προσθέσει προκλητικά: «Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα των διμερών σχέσεων».

Ακόμη ένα δείγμα της προκλητικής εμφάνισης του Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν πως η ομιλία του στην Κομοτηνή έγινε μπροστά στο κτίριο της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής νεολαίας της περιοχής, σ’ ένα αρκετά μεγάλο πλήθος, μολονότι είναι γνωστό ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική.