H αδυναμία της σκοπιανής κυβέρνησης να τηρήσει όσα συμφώνησαν στην αρχή της εβδομάδας Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, έφερε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών και την αδυναμία να προχωρήσει η συμφωνία. Ούτε καν να γίνει η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Ζάεφ καθώς και το ραντεβού στις Πρέσπες όπου θα είχε πανηγυρικό τόνο.

Η μεσημεριανή παρέμβαση του κυβερνητικού αξιωματούχου στην Αθήνα, αιφνιδίασε όσους δεν γνώριζαν το παρασκήνιο. Ενα παρασκήνιο που έλεγε ότι στα Σκόπια επικρατεί αναβρασμός και ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν μπορούσε να βρει τα στηρίγματα για να προχωρήσει τη συμφωνία για το όνομα (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή της Ανω Μακεδονίας) και erga omnes.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, στην Αθήνα, «ηπλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει τις τελευταίες ώρες πως ο κ. Ζάεφ αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με συνέπεια να αυξάνονται οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κορυφής.

Η απάντηση

Αργά το βράδυ ήρθε η απάντηση στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου περί απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο συμφωνίας στο ονοματολογικό, από πηγές της κυβέρνησης της Σκοπίων.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» σχολίασαν πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», ανέφεραν , σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα δέχθηκε αίτημα από τους Σκοπιανούς για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης σε επίπεδο ΥΠΕΞ αλλά και τεχνικών κλιμακίων, κάτι που δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά εκτιμώντας ότι στο επίπεδο αυτό οι συζητήσεις είχαν τελειώσει κι ότι το πρόβλημα το έχει η πλευρά της ΠΓΔΜ.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Ισως δε να υπάρξει σοβαρότερη εμπλοκή που θα οδηγήσει σε ναυάγιο και τότε να ξεκινήσει το blame game, το παιχνίδι της απόδοσης των ευθυνών για την αποτυχία.

Ο Κουβέλης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, σημείωσε ότι «θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να εδραιώσουμε στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, πέρα από αυτά που μας ανήκουν. Αλλά δεν επιτρέπουμε και στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια καταγράφονται από τις διεθνείς δυνθήκες και συνολικότερα από το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι διαθέτουμε ικανή και απόλυτα συντεταγμένη στο καθήκον αποτρεπτική δύναμη για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο παρουσιάζουν, μία συλλεκτική ιστορική έκδοση, «ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ».

Τι είναι η Μακεδονία; Πώς εξαπλώθηκε η μακεδονική εποποιΐα διαδίδοντας τον ελληνομακεδονικό πολιτισμό;

Πώς η ιστορική και πολιτική της εξέλιξη έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, επηρεάζοντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία;

Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο από τον σπουδαίο ιστορικό,ΧάμοντΝίκολας Τζ. Λ.

Πολιτικοί αναλυτές έλεγαν μετά από την εξέλιξη αυτή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «ναυάγιο» έπειτα από τόση προσπάθεια που έχει γίνει. Ενδεχομένως να πρόκειται για ένα μέσο άσκησης πίεσης της Ελλάδας προς την κυβέρνηση Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπά του και να πείσει όσους διαφωνούν στη χώρα του ώστε να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ έθεσε βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Σοβαρές αναταράξεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σοβαρών αναταράξεων που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η ανακοίνωση Ζάεφ για κατ’ αρχήν συμφωνία και οι διαρροές για το όνομα (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία) και μάλιστα με πλήρη αποδοχή του erga omnes έπειτα από δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας που έχουν ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Ιβανόφ αλλά και το VMRO, φαίνεται ότι «τρόμαξαν» τον Ζ. Ζάεφ ο οποίος δυσκολεύεται να διαχειριστεί μια τέτοια συμφωνία. Τα nea.gr είχαν παρουσιάσει εκτενώς τις θέσεις τωνσκοπιανών κομμάτων, αποτυπώνοντας την εσωτερική κατάσταση στη γειτονική χώρα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο Δ. Τζανακόπουλος είχε απαντήσει για το θέμα των Σκοπίων: «Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το Erga Omnes».

Πάντως, άλλες πηγές έλεγαν ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ασφαλώς και δεν ματαιώνεται αλλά θα αναζητηθεί ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να πρόκειται για συμφωνία που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.