Με τα χρήματα που εξοικονομούνται κλείνοντας το φως κάθε φορά που βγαίνουμε από ένα δωμάτιο μπορούμε να πάμε ένα ταξίδι!Κατά 11% αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι για κάθε βαθμό Κελσίου που μειώνεται η θερμοκρασία του κλιματιστικού σε ένα δωμάτιο.Με την αποφυγή της κατάστασης αναμονής στις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν χρησιμοποιούνται μπορεί να εξασφαλιστούν έως και 72 ευρώ ανά έτος. Οι οικιακές συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή κατάταξη μπορεί να είναι έως και 60% πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές.

Σειρά από χρηστικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά τους μπορούν να ανακαλύψουν οι επισκέπτες τηςειδικά διαμορφωμένης κατασκευής, το «Διαδραστικό σπίτι», πουβρίσκεται από την Παρασκευή στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για την «ενεργειακή εξοικονόμηση», που πραγματοποιεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύνθημα: «Μήπως ξοδεύεις πολλά στο ρεύμα; Εξοικονόμησε για σένα!»

Στον πρωτότυπο «διαδραστικό τοίχο» οι επισκέπτες πατούν ένα κουμπί και εμφανίζονται μπροστά τους πληροφορίες για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους που συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η καμπάνια ξεκίνησε στην Ελλάδα από το Παλαιό Φάληρο την περασμένη εβδομάδα. «Μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι Ελληνες όμως παραμένουν ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη» επεσήμανε η Λίτσα Φυντανίδη, από την DG JUST – Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά το άνοιγμα της καμπάνιας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 2 στους 10 Ελληνες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, μεταξύ άλλων και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζει και αυξάνεται, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά των καταναλωτών μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά επίσης μπορούν και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε η κ. Φυντανίδη.

Η υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα γίνεται στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία και η χαμηλότερη καταγράφεται στο Βόρειο Αιγαίο και τη Δυτική Μακεδονία. Η μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, που καταναλώνεται στον οικιακό τομέα, αφορά τη θέρμανση κατοικιών (63,7% επί της της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας).

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας (17,4%) αφορά τη θέρμανση νερού. Το 7,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικιακών συσκευών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας.

Η ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιείται στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τσεχία και την Πορτογαλία.

Το «διαδραστικό σπίτι», στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα είναι ανοιχτό για το κοινό έως την Κυριακή 3 Ιουνίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00. Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να παίρνουν μέρος στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #EnergySavingTeam και να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα ec.europa.eu/clima/index_el.

Η καμπάνια ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας πραγματοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, του Δήμου Αθηναίων, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και των Ενώσεων Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ΒΙΟΖΩ, και ΚΕΠΚΑ.