Ενας άγγλος ιστορικός έλεγε «όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά». Το τσιτάτο μάλλον δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μοιάζει να μην έμαθε τίποτε από εκείνο το ταξίδι του στο Λονδίνο, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που είχε απ’ όλα, βόλτα στα Σέλφριτζις, διαμονή σε χλιδάτο ξενοδοχείο του Χάιντ Παρκ και μια βραδιά στο καζίνο. Γιατί; Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος επέλεξε να πάει στο Πριγκιπάτο του Μονακό για να δει Φόρμουλα 1. Το στυλ του ταξιδιού ήταν ανάλογο με εκείνο στη βρετανική πρωτεύουσα. Εβγαλε σέλφι με τον πρίγκιπα Αλβέρτο ωσάν τζετ σέτερ και πόζαρε προφίλ φορώντας γυαλί Rayban με φόντο τα κότερα στο λιμάνι των Μονεγάσκων. Προκαλώντας ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα στη δημόσια ζωή της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγορεί για «προκλητική συμπεριφορά», «σε μια εποχή τόσο μεγάλης κρίσης, όταν δοκιμάζεται η δυνατότητα των Ελλήνων να επιβιώσουν από την άγρια λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Η δε κυβέρνηση σιωπά και διά της σιωπής της τον καλύπτει για χάρη της εύθραυστης πλειοψηφίας, ενόψει μάλιστα του Σκοπιανού. Ο Καμμένος εξελίσσεται για μία ακόμη φορά σε πολιτικό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, που δείχνει αδύναμος να χαλιναγωγήσει και να διαχειριστεί τον εταίρο του –και το Μαξίμου ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων επιλέγει να στηρίξει στην ουσία την κυβερνώσα Αριστερά στηρίζοντας τον Ανεξάρτητο Ελληνα. Ωστόσο, στη δεδομένη χρονική στιγμή έχει έναν επιπλέον λόγο να τον δελεάσει ώστε να μη φορέσει τη στολή του μακεδονομάχου. Ή τουλάχιστον να μην τη φορέσει με όλα της τα αξεσουάρ.

Η ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Η συμπόρευση με τον Καμμένο –και η ανοχή σε πεζοδρομιακές εκφράσεις –δείχνει αναγκαστική, όπως φανερώνει και η τελευταία παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου (ΕΡΤ) για τη στάση του υπουργού Αμυνας στη Βουλή, αν έρθει μια συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας –ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν προτίθεται να την ψηφίσει -, καθώς απάντησε: «Αλλο το ότι είναι κυβερνητικός εταίρος, άλλο το ότι είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εχουμε ξαναπεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει συγκροτηθεί στη βάση δύο μεγάλων κεντρικών πολιτικών πυλώνων». Με άλλα λόγια, η γραμμή παραμένει η ίδια με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που ο Καμμένος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και των βελών της αντιπολίτευσης και έχει αρθρωθεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο πριν καν η ΝΔ σηκώσει το θέμα: πλήρης κάλυψη.

ΑΘΛΙΟΤΗΤEΣ. Το déjà vu ολοκληρώνεται από την αντίδραση του ίδιου του πρωταγωνιστή του νέου κυβερνητικού δράματος, ο οποίος απαντά με το γνωστό ύφος εκείνου που τιτιβίζει γραβάτες με πέη και έπειτα το αποδίδει σε «χτύπημα από το παιδί» στον λογαριασμό του. «Η κατάντια», έγραψε ο Καμμένος στο Twitter απαντώντας στους επικριτές του, «είναι να κάνουν ερωτήσεις για ιδιωτικό ταξίδι με συνάντηση με αρχηγό κράτους: αυτοί που παριστάνουν τους συνοδούς τ. μοντέλων για να καλύπτουν εραστές. Οι τρόφιμοι σε κότερα εμπόρων ναρκωτικών. Τα ψώνια της Μυκόνου που γδύνουν τις γυναίκες τους για ξαπλώστρα των €3.000». Μετά ακολούθησε και δεύτερο τιτίβισμα σε ανάλογα χυδαίο ύφος και φυσικά χωρίς καμία απάντηση στην κριτική που του ασκήθηκε από τους πέντε νεοδημοκράτες βουλευτές οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την καμμενική εκδρομή στην πόλη του Γκραν Πρι.

Αντίθετα, κατά την προσφιλή του τακτική, επέλεξε να ανεμίσει λίγη λάσπη. «Ωραία ατμόσφαιρα», έγραψε στο Twitter, «τώρα βγήκε και ο «δικαίωμά τους να καίνε τη σημαία», ο επονομαζόμενος Μίλτος ή φερετζές. Ο,τι και να πει δεν συμφωνώ να δημοσιευτεί ο διάλογος από τη δικογραφία της Μυκόνου με την παραγγελία στον Λιμενάρχη». Αναφερόταν στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος του απάντησε «η «λάσπη» αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο για να καλύπτεις την αποτυχία σου. Προκαλώ εκείνους που επικαλούνται «διαλόγους» να τους δημοσιοποιήσουν και να τους δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη! Διαφορετικά, θα επιβεβαιωθεί ξανά ότι προορισμός των «Αθλίων» δεν είναι το Μονακό, αλλά το Βατερλό».

Αν κάτι μοιάζει να έχει αλλάξει μεταξύ Λονδίνου και Μονακό, είναι πως αυτή τη φορά –πέραν της πρόκλησης με οικονομικούς όρους –υπάρχει ανοιχτό κι ένα ζήτημα που άπτεται και του χαρτοφυλακίου του Πάνου Καμμένου. Αυτό των δύο ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Συν μια διαρκή κρίση στα ελληνοτουρκικά. Πιθανόν, βέβαια, να διαφέρουν και σε κάτι ακόμη. Η Πειραιώς μοιάζει πια αποφασισμένη να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία να φθείρει στα μάτια της κοινής γνώμης την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η ΝΔ, πρώτη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να σηκώσει το ζήτημα του ταξιδιού του Πάνου Καμμένου στο Μονακό. Και δη με θεσμικό τρόπο, όχι απλώς με καβγάδες στα τηλεπαράθυρα. Πέντε βουλευτές της το έφεραν στη Βουλή, οι Βασίλης Κικίλιας, Aδωνις Γεωργιάδης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Δημήτρης Κυριαζίδης. Για τρεις λόγους, όπως αναφέρουν στο αιτιολογικό της ερώτησης που κατέθεσαν κείμενο. Επειδή «αποτελεί πρόκληση απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό που αγωνιά για το αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα προς το ζην, να παρακολουθεί τον κυβερνητικό εταίρο να αμελεί τα καθήκοντά του για να παρακολουθήσει έναν αγώνα Φόρμουλα 1». Γιατί «παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στον τέταρτο μήνα φυλάκισης στην Τουρκία και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αδρανεί». Και τέλος επειδή «η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ιδιαίτερα δε σε μια εποχή έντονης τουρκικής προκλητικότητας».
Πυρά κατά Καμμένου στο Διαδίκτυο

Οι «πεζοδρομιακές» αναρτήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας προξένησαν έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά, με πολλούς να κατηγορούν τον Πάνο Καμμένο για χυδαία γλώσσα και προσβλητικά σχόλια που δεν αρμόζουν στη θέση του, ούτε ανεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής της χώρας. Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνοι που επέμειναν να ρωτούν για το περιεχόμενο του ταξιδιού στο Μονακό.

«Τώρα σοβαρά, αυτό που γράψατε το θεωρείτε απάντηση επιπέδου κυβερνητικού εταίρου και υπουργού εθνικής άμυνας;», αναρωτιέται ένας χρήστης κάτω από το επίμαχο tweet, ενώ άλλος σχολιάζει «το θράσος σου δεν περιγράφεται (…) Ούτε την ψήφο σου δεν θα βρεις». «Μια χαρά του έκατσε του Τσίπρα ο Καμμένος. Τράβηξε για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας από τα μαύρα χάλια της οικονομίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού εν μέσω διαπραγμάτευσης.

Αλλοι το έριξαν στην πλάκα: «Ο Καμμένος λέει τα σύκα σύκα και τα σκάφη κότερα στο Μονακό», «Μη μασάς, σπάσε μια Dom Perignon στο σκάφος να δουν τους αστακούς ανάποδα», «Και τι να κάνουμε που είμαστε μερακλήδες και μας αρέσει το Μονακό δηλαδή;», «Οχι πάλι το παιδί ρε Πάνο! Κρύψε το κινητό να μην το βρίσκει», ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια που ακολούθησαν τις αναρτήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας.