Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να απαντήσει στους αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τέτοιου είδους μέτρα θα ήταν αδικαιολόγητα και επικίνδυνα», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνάντηση στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

«Είμαστε αποφασισμένοι, με τους γερμανούς εταίρους μας, με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσουμε στις πιθανές αμερικανικές αποφάσεις» που είναι αντίθετες στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω ισχυρών εντάσεων στο εμπόριο, με τις ΗΠΑ να έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκαθαρίσουν έως αύριο τη θέση τους για την επιβολή ή μη των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμίνιου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή πρόσθετων δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, όπως φοβούνται οι Ευρωπαίοι.

Αυτού του είδους οι αποφάσεις «θα ήταν επικίνδυνες για την ανάπτυξη, θα ήταν επικίνδυνες για την ελευθερία του εμπορίου», δήλωσε σήμερα ο Μπρουνό Λεμέρ. «Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο…Αλλά οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι εάν λάβουν αποφάσεις επιθετικές προς την Ευρώπη, η Ευρώπη δεν θα παραμείνει χωρίς αντίδραση».

Ερωτηθείς για το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Λεμέρ δεν έδωσε διευκρινίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα είναι «έτοιμα».