Το 1982-83, μία σεζόν πριν καθιερωθεί η διεξαγωγή της Β’ Εθνικής σε έναν όμιλο, είχε καταγραφεί η τελευταία συμμετοχή του Ηρόδοτου στη δεύτερη κατηγορία.

Υστερα από 35 χρόνια η ομάδα της Νέας Αλικαρνασσού επιστρέφει στον προθάλαμο των «σαλονιών» (τουλάχιστον… πρωτόδικα), μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για τον αγώνα με τον Αστέρα στην Αμαλιάδα.

Η αθλητική Δικαιοσύνη κατακύρωσε το ματς με 0-3 υπέρ των Κρητικών (ανεβαίνουν από τους 4 στους 7 πόντους στη βαθμολογία του β’ ομίλου των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής καταλαμβάνοντας την προνομιούχο δεύτερη θέση), επέβαλε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών στον υπαίτιο για τη διακοπή Αστέρα (από τους 9 έπεσε στους 4), πρόστιμο 2.000 ευρώ και ποινή έδρας τεσσάρων αγωνιστικών.

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο (1.500 ευρώ) και ποινή απαγόρευσης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο για έξι μήνες και δύο θύματα της επίθεσης (που οδήγησε σε διακοπή το ματς): ο προπονητής του Ηρόδοτου Μανώλης Παπαματθαιάκης και ο συνεργάτης του Ανδρέας Ξυδάκης. Οπως έμαθα αυτή η ποινή σχετίζεται με όσα συνέβησαν πριν από τη σέντρα. Οι φιλοξενούμενοι έγιναν έξαλλοι όταν ο παρατηρητής αγώνα ζήτησε ταυτότητες από τα μέλη της αποστολής για να τους επιτρέψει την είσοδο στο γήπεδο. Η ατάκα «τι είναι αυτά που κάνεις, ρε καραγκιόζη;» γράφτηκε στην έκθεσή του…

Σημειωτέον, αφαίρεση 3 βαθμών επιβλήθηκε και στον Εθνικό (από τους 6 πήγε στους 3) για τα επεισόδια στο ματς με τον Αήττητο (προβιβάστηκε με 11) στα Σπάτα.

Επαιζε εντός έδρας!

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδειξε χθες απόλυτα εξοικειωμένος με το νέο του περιβάλλον, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε δύο πρόσωπα. Οπως μου μετέφεραν, τον κάνουν να νιώθει σαν στο σπίτι του. Ο πρώτος είναι ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Νίκος Λυμπερόπουλος, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, και ο άλλος ο Ανδρέας Λαγωνικάκης (του λόγου του εντάχθηκε στο τμήμα σκάουτινγκ της Ενωσης, πρόσφατα), με τον οποίο, για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Ουζουνίδης συνδέεται με κουμπαριά και φυσικά με μια φιλία ετών. Από τα χρόνια που οι δυο τους ήταν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό.

Σημειωτόν το VAR

Το VAR θα μπει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά θα είναι κάτι σαν… χριστουγεννιάτικο δώρο. Δεν το λέω εγώ, αλλά αυτοί που «τρέχουν» το όλο εγχείρημα. Κι έχει μία λογική. Το δίκτυο μπορεί να είναι έτοιμο στα γήπεδα τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Απαιτείται πρόγραμμα εκπαίδευσης των διαιτητών, ενώ φυσικά είναι απαραίτητη η συνεργασία των τηλεοπτικών καναλιών που θα καλύψουν τα παιχνίδια. Κι αυτά θέλουν χρόνο, ιδιαίτερα το κομμάτι της εκπαίδευσης. Οι ημερομηνίες και ο χρόνος που υπολογίζεται για την τελική χρήση του συστήματος, τέθηκαν υπόψη του επικεφαλής των ποδοσφαιρικών υπηρεσιών της IFAB Ντιρκ Σλέμερ στο χθεσινό δεύτερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο σπίτι της δημόσιας τηλεόρασης.

Στερνή μου γνώση…

Πολύ εύκολα θα μπορούσε να αποφύγει τον ντόρο ο εν ενεργεία διαιτητής Στέλιος Συμεωνίδης τζούνιορ, αλλά και ο πολύ πιο έμπειρος (συνονόματος) πατέρας του, μέλος της ΚΕΔ, σχετικά με τα café γνωστής αλυσίδας που διατηρούν. Δημιουργός και ιδιοκτήτης της αλυσίδας είναι ο πρόεδρος του Προμηθέα Πάτρας Βαγγέλης Λιόλιος!

Ο πρώτος μπορούσε (και θα έπρεπε, εννοείται) να ζητήσει εξαίρεση από τα παιχνίδια του Προμηθέα, όταν εδώ η ίδια η ΚΕΔ έχει εξαιρέσει για πιο ανούσιο λόγο τον Τόμι Σχοινά από τα παιχνίδια του Λαυρίου. Ο δεύτερος δεν επιτρέπεται, με βάση και την εμπειρία του, να μην έχει ήδη παραιτηθεί ή τουλάχιστον να έχει εξαιρεθεί από τους ορισμούς των διαιτητών. Απλά πράγματα.

Το να μιλήσει μετά τους τελικούς για το συγκεκριμένο θέμα –που δεν βγήκε χθες –είναι μάλλον άτοπο και άκαιρο.

Ηχηρή επάνοδος

Ο Μάρτιν Ρόλε επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης. Ο 33χρονος Αργεντινός είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στη σεζόν 2014 – 2015, όταν φόρεσε τη φανέλα του Αστέρα. Ετσι, στην Τρίπολη σκέφτηκαν πως η εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει την ομάδα που γυρίζει στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ρόλε αγωνίστηκε από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά στην Κέρκυρα και κάποιοι θυμήθηκαν ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Καλτσά, στο μεταξύ τους παιχνίδι. Μαθαίνω όμως πως αυτό το περιστατικό δεν θα γίνει αιτία να «χαλάσει» τη συμφωνία.

Απώλεια

Αγαπούσε την ΑΕΚ όσο και την οικογένειά του. Ποτέ δεν τις πρόδωσε. Η στήλη γνώρισε τον Νίκο Παρίση (φωτογραφία), που έφυγε προχθές το μεσημέρι, τέλη δεκαετίας του ’90. Κοντά στην ΑΕΚ στον πρώτο τίτλο που κατακτήθηκε με τον Ντούσκο. Οι εικόνες να τρέχει στο χορτάρι όταν ήρθε το γκολ του Καραγκιοζόπουλου, ανεξίτηλες στη μνήμη. Αληθινός φίλος του Μπάγεβιτς, τον στήριξε όσο ελάχιστοι. Κολλητός με τον επίσης μαχητή Σταμάτη Βουδούρη. Κάποτε αποστασιοποιήθηκε, παρακολουθούσε όμως από κοντά, έτρεξε και για την Ερασιτεχνική, ενώ από το άντρο του, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη σφηκοφωλιά των Παναθηναϊκών, πέρασαν τόσοι και τόσοι οπαδοί της ΑΕΚ. Πρόσφερε ανιδιοτελώς στην ομάδα της καρδιάς του, όπως και στην ΕΠΣ Κυκλάδων. Και δεν το διαφήμιζε. Αυτό ήταν το σπουδαίο.

Ενα φλερτ με παρελθόν

Επαναπροσέγγιση με την πρώτη αγάπη επιχειρεί – όπως μου σφύριξαν – ο Αλέξανδρος Καραγιάννης και απομένει να φανεί αν θα υπάρξει ανταπόκριση. Ο 25χρονος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός (μπορεί να αγωνιστεί σε δημιουργικό ρόλο στον άξονα, αλλά και στα άκρα) θα συζητήσει με τη Λαμία το ενδεχόμενο ανανέωσης συμβολαίου, αλλά στη Φθιώτιδα λέγεται πως θα προτιμούσε να επιστρέψει στον Αρη (στον οποίο έχει προταθεί). Κατά το παρελθόν θήτευσε στην Κ20 των Κιτρίνων και αργότερα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα αγωνιζόμενος σε 10 αγώνες πρωταθλήματος (σκοράροντας μία φορά) τη διετία 2012-14. Ηπιε δηλαδή το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού από τη Σούπερ Λίγκα.

Τι πέτυχε έκτοτε; Μέτρησε τρεις σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ με ΑΟ Χανιά και Λαμία. Με την ομάδα της Φθιώτιδας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τη χρονιά της ανόδου (27 συμμετοχές, 8 γκολ), αλλά στη μεγάλη κατηγορία περιορίστηκε φέτος σε 12 εμφανίσεις (με ένα γκολ).

Μαθαίνω, πάντως, ότι έχει προταθεί και στην κυπριακή Ομόνοια.