Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (πλην γιατρών) με διαδικασίες fast-track και ελαστικούς ελέγχους προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η σχετική τροπολογία που έφερε προχθές αιφνιδιαστικά στη Βουλή το υπουργείο Υγείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ρουσφετολογική διάταξη. Ειδικότερα ο νομοθέτης ορίζει ότι εφεξής η επιλογή προσωπικού θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που θα τηρούνται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, ενώ η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνεται «με κριτήρια και μοριοδότηση ανάλογα με αυτά του ΑΣΕΠ».

Οπως επισημαίνεται δε στην αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτόν θα επιταχυνθεί η διαδικασία προσλήψεων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες και άμεσες ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η αντιπολίτευση εντούτοις δεν φαίνεται να πείθεται από το επιχείρημα αυτό, με τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας της ΔΗΣΥ Κώστα Μπαργιώτα να κατηγορεί την κυβέρνηση για «φάμπρικα, η οποία μπήκε σε εφαρμογή με την προκήρυξη συμβασιούχων των ΟΤΑ και περνάει και στην Υγεία».

Ειδικότερα, «η κατάργηση του ελέγχου από τριμελή επιτροπή για τον διορισμό του επικουρικού προσωπικού, καθώς εφεξής η αρμοδιότητα αυτή περνά αποκλειστικά στους διοικητές των ΥΠΕ, διαλύει κάθε έννοια νομιμότητας και αξιοκρατίας» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Μπαργιώτας. Αντίστοιχες ήταν και οι βολές της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή. «Από σήμερα, όποιος καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιος έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση προηγείται. Προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός, αμείβεται και αν και όταν το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία. Είναι πραγματική ντροπή» ανέφερε ο βουλευτής Λάρισας.

Και αυτό διότι το ΑΣΕΠ αποκτά πλέον δευτερεύοντα ρόλο, καθώς θα επεμβαίνει στη διαδικασία μόνον έπειτα από σχετική ένσταση, και άρα ετεροχρονισμένα. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εξέδωσε χθες σχετικό δελτίο Τύπου, επιμένοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά στο ΕΣΥ. «Με αισθήματα ικανοποίησης και ευθύνης συνεχίζουμε τη μάχη για μια δημόσια Υγεία αντάξια των κόπων και των θυσιών των πολιτών, ως αντιστάθμισμα ανακούφισης από τα σκληρά μέτρα που έπληξαν τον λαό…» τονίζει μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, νέα καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) βάζει στο στόχαστρο έναν ακόμη «ρουσφετολογικό» διορισμό, στο ΕΚΑΒ αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η μέχρι πρότινος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βασιλική Κορμπή, που εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία του Μαξίμου, επιλέχθηκε από «ελεγχόμενη» επιτροπή του ΕΚΑΒ για τη θέση προϊσταμένου δικηγόρου.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι προσθέτουν ότι η θέση αυτή συστήθηκε με φωτογραφική διάταξη, με την ίδια να προΐσταται μιας νομικής υπηρεσίας – φάντασμα. Η ανακοίνωση, δε, καταλήγει: «Για να ολοκληρωθεί η πρόσληψη διασωστών στο ΕΚΑΒ, νοσηλευτών στα νοσοκομεία μεσολαβούν τέσσερα χρόνια. Για τη σύμβουλο του Πρωθυπουργού εν ριπή οφθαλμού άλλαξαν οργανισμοί, νόμοι, η έκδοση προκήρυξης, επιλογής και πρόσληψης».