Το κάπνισμα παραμένει μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου, με πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους εξαιτίας νοσημάτων που σχετίζονται με τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έως το 2025 ο αριθμός των θυμάτων της νικοτίνης αναμένεται να διπλασιαστεί.

Εντούτοις στη χώρα μας, που αποτελούσε κατά κανόνα τη γεωγραφική βάση των περισσότερων θεριακλήδων στην Ευρώπη, καταγράφηκε σημαντική μείωση (33,32%) στους καπνιστές ηλικίας 16-24 κατά την περίοδο 2009-2014.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016. «Ο Ελληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο», σημείωσε σε χθεσινή εκδήλωση ο καθηγητής – διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Κατά την ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω». Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛΤΑ σε μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι αντικαπνιστικές καμπάνιες και η οικονομική κρίση είναι οι δύο βασικές αιτίες για τη διακοπή του καπνίσματος στη χώρα μας, καθώς καλύπτουν την απουσία κυβερνητικής βούλησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.