Ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την παγκόσμια ναυτιλία, της οποίας ηγέτιδα δύναμη παραμένει η Ελλάδα, χαρακτηρίζονται τα φετινά Ποσειδώνια που θα φιλοξενηθούν στο Athens Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.
Καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην έκθεση Ποσειδώνια 2018, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της και αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο.

Στη σημερινή παρουσίαση των Ποσειδωνίων, ο εκτελεστικός διευθυντής της έκθεσης κ. Θεόδωρος Βώκος, τόνισε ότι η αύξηση κατά 16% της ζήτησης για εκθεσιακό χώρο, σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, μαρτυρά τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και το επιβλητικό μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος ελέγχει τα περισσότερα πλοία και διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου παγκοσμίως (σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου σε DWT).

Συνολικά 22 χώρες, με εθνικά περίπτερα, θα παρουσιάσουν στα Ποσειδώνια 2018 τα δικά τους ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες, σε ένα εξειδικευμένο κοινό ναυτιλιακών στελεχών και θεσμικών φορέων του κλάδου. Η Βραζιλία και η Πολωνία συμμετέχουν για πρώτη φορά στην έκθεση, πλάι σε ήδη καταξιωμένες, παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και σε παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς εκθέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία.

Ξεχωριστή θέση στα φετινά Ποσειδώνια, κατέχει το πρόγραμμα συνεδρίων, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 40 παρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες και διασκέψεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ναυτιλιακής αγοράς, που καθορίζουν για άλλη μια φορά την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα.

Ο μεγάλος αριθμός ελληνικών παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ήδη, στον κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται φέτος η Azerbaijan Caspian Shipping, η Bahri, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο της Saudi Aramco. Ακόμα και η Cruise Lines International Association (CLIA) θα συμμετάσχει στα φετινά Ποσειδώνια, κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Βώκος, «εκτιμάται ότι η διοργάνωση των Ποσειδωνίων, αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων φιλοξενίας, εστίασης, διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και μεταφορών».

Ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης ανακοίνωσε ότι στο φετινό αγώνα δρόμου, μήκους 5 χιλιομέτρων, που θα γίνει στον Πειραιά, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων, θα πάρουν μέρος 1.700 δρομείς. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα Ποσειδώνια 2018 συμπίπτουν με τις «Μέρες Θάλασσας του Πειραιά», γεγονός που θα συμβάλει στο να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες καλύτερα την πόλη του Πειραιά. «Ωστόσο, στόχος μας είναι ο Πειραιάς να αποκτήσει σύντομα τις κατάλληλες υποδομές, ώστε τα Ποσειδώνια να επιστρέψουν στην πόλη τους», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης δήλωσε από την πλευρά του, ότι «μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια και τα Ποσειδώνια, ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ, παρέχει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών και την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων».
Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι «παράλληλα με την ελληνική εμπορική ναυτιλία και το λιμάνι του Πειραιά, με 1.400 εταιρείες, διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας».

Η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως, με 4.727 πλοία χωρητικότητας DW 365 εκατομμυρίων τόνων, προσελκύει ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, επενδυτές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, επισήμανε εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρός του κ. Γεώργιος Πατέρας.

Σημειώνεται, ότι η λίστα των εκθετών των Ποσειδωνίων 2018 διευρύνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με μια μεγάλη γκάμα εταιρειών, από την AIRBUS Defence και την Space Geo, μέχρι τη MAN Trucks και την SAP, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στον τομέα του ERP, και από την Gazpromneft Lubricants και τις μεγάλης εξειδίκευσης εταιρείες πρόγνωσης καιρού Weathernews και Storm Geo. Επίσης, τα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, θα έχουν την πρώτη ανεξάρτητη συμμετοχή τους στα φετινά Ποσειδώνια.
Επίσης, η παρουσία του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Lim Kitack, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου επί των Μεταφορών κας Violeta Bulc, προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην παγκόσμια απήχηση των φετινών Ποσειδωνίων, η οποία επισφραγίζεται και από την επιβεβαιωμένη παρουσία υπουργών Ναυτιλίας από επτά χώρες.

«Το αμείωτο ενδιαφέρον των εκθετών, των εμπορικών επισκεπτών και των συνέδρων που συμμετέχουν στα Ποσειδώνια ενισχύεται από τη συνεχή επενδυτική δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι σταθερά και συλλογικά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας», πρόσθεσε ο κ. Βώκος.
Η έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.