Σοκ στις αγορές προκαλεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα μεγάλη κρίση στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Ιταλία λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Τα χρηματιστήρια δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις εξελίξεις, ενώ το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών καθώς έφτασε ακόμη και στα 1,151 δολάρια πριν να ανακάμψει ελαφρά.  
Οι εντονότερες διακυμάνσεις καταγράφηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ισχυρές αναταράξεις υπήρξαν όμως και σε άλλες κεφαλαιαγορές της Νότιας Ευρώπης και κυρίως στη Μαδρίτη, στη Λισαβόνα αλλά και στην Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,32%, στις 738,08 μονάδες.
Ανησυχία εκδηλώθηκε ακόμη και στη Γουόλ Στριτ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αφού ο δείκτης Ντάου Τζόουνς άνοιξε με πτώση 1%. Αντίθετα, στροφή των επενδυτών σημειώθηκε κυρίως προς το αμερικανικό δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν τα 1.300 δολάρια η ουγκιά, ενώ στάση αναμονής κράτησαν οι αγορές πετρελαίου, με το Brent στο Λονδίνο να διαπραγματεύεται στα 75 δολάρια το βαρέλι.
Φοβούνται μέρες του 2012. Πλέον στις αγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται ο φόβος πως η Ευρώπη μπορεί να ξαναζήσει μέρες του 2012 όταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της η κρίση χρέους με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στο χρέος αλλά και στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Πλήγμα στις τραπεζικές μετοχές. Στις κεφαλαιαγορές το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές τραπεζών λόγω φόβων για αυξημένη έκθεσή τους στην Ιταλία. Στελέχη τραπεζών εξέφραζαν την εκτίμηση στο Bloomberg ότι η υποχώρηση στις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας οφείλεται περισσότερο σε φόβους παρά σε χειροπιαστά στοιχεία για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.