Το Γκραν Πρι του Μονακό έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: ότι «απαγορεύονται» οι προσπεράσεις! Οπότε όποιος κερδίσει την pole position συνήθως κερδίζει και τον αγώνα. Αυτό συνέβη και φέτος, με τον Ντανιέλ Ρικιάρντο (φωτογραφία) της Red Bull που, παρά τη νίκη του στο Πριγκιπάτο, θεωρεί τον αγώνα… βαρετό. «Είναι μια στενή πίστα όπου δεν επιτρέπονται οι προσπεράσεις και σε κάποια σημεία …σερφάριζα» ανέφερε ο φετινός νικητής του αγώνα. Βόλτα χαρακτήρισε ο περσινός πρωταθλητής της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον τον αγώνα της Κυριακής στο Μονακό και συμπλήρωσε ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει με αυτόν τον αγώνα. Οι οδηγοί απλά περιμένουν να τελειώσουν οι γύροι, και ίσως αυτό να μην είναι και τόσο ενδιαφέρον για τους θεατές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φερνάντο Αλόνσο (Ferrari) που ανέφερε ότι το φετινό Γκραν Πρι ήταν ο πιο βαρετός αγώνας στην ιστορία της Formula 1. Στο Μονακό τα προσπεράσματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, οπότε οι κατατακτήριες δοκιμές έχουν καθοριστική σημασία για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φλερτάρει με το βάθρο των νικητών. Υπάρχει λογικά μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει τη στρατηγική αγώνα για τις ομάδες. Oμως φέτος –κάτι που είχε να συμβεί από το 2009 –το αυτοκίνητο ασφαλείας δεν χρειάστηκε να επέμβει στη διάρκεια του αγώνα.

Πρώτος στη βαθμολογία παραμένει ο Χάμιλτον με 110 βαθμούς (δεύτερος ο Φέτελ με 96) ενώ στους κατασκευαστές η Mercedes-Benz προηγείται με 178 βαθμούς.

Νίκος Λιβανός