«Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας, η οποία δεν αποτελεί, πλέον, συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό δείχνει η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ομιλία του ήταν η τελευταία που διεξήχθη υπό τις συνθήκες μνημονίου και ταυτόχρονα η πρώτη που συμπίπτει με τη νέα μέρα και τη νέα κανονικότητα.

«Χάρη στην από κοινού προσπάθεια όχι μόνο αντεπεξήλθαμε αλλά καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας» ανέφερε ο πρωθυπουργός , τονίζοντας πως «η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία λύση που προδιαγράφεται και είναι κάτι που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό «εν μέσω κρίσεων όπως αυτή στην Ιταλία, όπως και στη γειτονική Τουρκία».

«Μέσω της εξεύρεσης λύσης προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, μια προοπτική συνεργασίας η οποία θα ανακόψει και βλέψεις άλλων δυνάμεων στην περιοχή» σημείωσε .

Ανακάμπτει η χώρα και η οικονομία

Η χώρα μας και η οικονομία μας ανακάμπτει, είμαστε εδώ να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να προχωρήσουμε προς την βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας εκτενή αναφορά στα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τις επενδύσεις που ανακάμπτουν.

«Δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει. Υπάρχουν αδιάβλητοι κανόνες ανταγωνισμού και κανόνες ίσης μεταχείρισης για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας» τόνισε.

«Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» συμπλήρωσε.

Περιθώρια για φοροελαφρύνσεις

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κέρδισε ξανά και την αξιοπιστία της.

«Τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις. Και σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών. Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους: Στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Για το χρέος

Για τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες.

Εκλογές στο τέλος της θητείας

Όπως είπε, δεδομένων των συνθηκών «πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

«Η πολιτική σταθερότητα -συνέχισε- είναι κρίσιμος παράγοντας για την έξοδο από τη κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι εκλογές, επομένως, το λέω και από αυτό εδώ το βήμα θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού».