Τη σιδηροδρομική σύνδεση του διυλιστηρίου της Motor Oil στον Ισθμό της Κορίνθου και άλλων βιομηχανιών της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων με το δίκτυο του ΟΣΕ, προβλέπει συμφωνία που υπέγραψαν σήμεραοι διοικήσεις των Ελληνικών Διυλιστηρίων και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα περίπου 16 μηνών. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Motοr Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, για τη σύνδεση των διυλιστηρίων με το βασικό σιδηροδρομικό άξονα, θα κατασκευαστεί γραμμή περίπου 10 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, τον οποίο θα καλύψει η Motοr Oil. Ο ΟΣΕ θα παράσχει την τεχνική συνδρομή και τον εξοπλισμό.

Το έργο που θα συνδέει το διυλιστήριο με τον ισθμό της Κορίνθου και εν συνεχεία με το κεντρικό δίκτυο του ΟΣΕ, θα περιλαμβάνει ακόμα την κατασκευή τεσσάρων αγωγών καυσίμων και δύο αγωγών οπτικών ινών (ο ένας για τις ανάγκες των βιομηχανιών της περιοχής και ο άλλος για τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου). Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδινογιάννης, εξετάζεται να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία και στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης υπάρχουν υποδομές της Motοr Oil.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Motοr Oil, αν και η πρόταση είχε κατατεθεί εδώ και τουλάχιστον 5-6 χρόνια, υλοποιήθηκε «σε χρόνο μηδέν» από την παρούσα διοίκηση του ΟΣΕ, με τη συνδρομή του υπουργείου Μεταφορών.

«Είναι αυτονόητο να θέλει μια βιομηχανία να συνδεθεί με ένα δίκτυο. Αυτό το αυτονόητο μέχρι πρότινος δεν ήταν αυτονόητο. Ενώ είχαμε τη διάθεση να το χρηματοδοτήσουμε, υπήρχαν διάφορα προβλήματα που τώρα λύθηκαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Mοtor Oil, Γιάννης Κοσμαδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοχάρης, ανέφεραν πως η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών του ΟΣΕ για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τη βιομηχανία και τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ο ΟΣΕ, πρόσθεσαν, «έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη δραστηριότητα, με στόχο να ενισχύει την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών στο σύνολο του σιδηροδρομκού δικτύου».

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, που παραβρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας, σημείωσε: «Η βασική αρχή της κυβέρνησης για τις υποδομές, είναι να ενταχθούν σύγχρονα έργα στην υπηρεσία των παραγωγικών δυνάμεων και των κοινωνικών αναγκών. Η συμφωνία ΟΣΕ – Motοr Oil, υπηρετεί αυτήν την αρχή, καθώς πρόκειται για σιδηροδρομική υποδομή ευρωπαϊκών υποδομών που θα εξυπηρετεί όλες τις βιομηχανίες της περιοχής».