Παιχνίδια εκβιασμών, γεωπολιτικών ισορροπιών και πολεμικών εξοπλισμών παίζεται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία. Μετά την απόφαση της Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ να προτείνει «πάγωμα» της πώλησης των F-35, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Αγκυρα στρέφεται προς τη Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ουάσιγκτον ότι μετά την απόκτηση του ρωσικούς συστήματος S-400 θα προχωρήσει και στην απόκτηση ρωσικών αεροσκαφών Su-57.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Yeno Safak, η οποία είναι φιλική προς την κυβέρνηση, αναφέρει ότι το Su-57, της «οικογένειας» Σουχόι, είναι μαχητικό Stelth πέμπτης γενεάς, όμως βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έλαβε χώρα το 2010 και το μοντέλο αναμένεται να είναι σε θέση να κάνει αποστολές από το 2019.

Υπερόπλο

Πρόκειται για ένα υπερόπλο – απάντηση στα αμερικανικά F-35 που αν αποκτηθούν από την Τουρκία θα διαρρήξουν πλήρως τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Προς το παρόν αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για παιχνίδι εκβιασμού της Αγκυρας προκειμένου η Γερουσία να μην πάρει την οριστική απόφαση για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα τμήματα των συστοιχιών S-400 αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, ή το αργότερο στις αρχές του 2020. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Είναι προφανές ότι η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει στρατηγικά ανοίγματα προς την Ρωσία χωρίς να περιορίζεται από τις σχέσεις της με την Δύση.