Την αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία έχει ζητήσει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της. Ο εκπρόσωπός τουΝτμίτρι Πεσκόφ,αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν τέτοιο ενδεχόμενο υπογράμμισε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το πολωνικό υπουργείο Αμυναςθα μπορούσε να προσφέρει μέχρι και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Την είδηση επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγήστο πρακτορείο Ρόιτερ. Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Οταν βλέπουμε τη σταδιακή επέκταση των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας…, αυτό φυσικά δεν δημιουργεί με κανέναν τρόπο ασφάλεια και σταθερότητα στην ήπειρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.Κατά τον ίδιο «αυτές οι επεκτατικές ενέργειες οδηγούν φυσικά σε αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία που παραβιάζεται κάθε φορά μ’ αυτόν τον τρόπο».

Η Πολωνία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999 μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Ακολούθησαν πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες -περιλαμβανομένων των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία-, παρά την ισχυρή αντίδραση της Μόσχας.