Τον Μάιο του 2017, ο Γιώργος Ζαούρης που τώρα είναι πρωτοετής φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, προετοιμαζόταν εντατικά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να ξέρει ότι η επιτυχία του θα έφτανε τόσο μακριά ώστε να αναδειχθεί ανάμεσα στους 50 περίπου Πρώτους των Πρώτων με τον… αστρονομικό αριθμό των 19.681 μορίων που του έδωσαν το εισιτήριο για την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, στη θέση του Γιώργου βρίσκονται χιλιάδες μαθητές που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατά κοινή ομολογία όσων έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση η περίοδος των εξετάσεων είναι δύσκολη κυρίως για τους μαθητές, αλλά και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σε αυτή τη «μάχη» συμβουλές και νουθεσίες έχουν την τιμητική τους προκειμένου οι υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη δοκιμασία των εξετάσεων και να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται.

Ο Γιώργος Ζαούρης, που πρόσφατα βραβεύτηκε ως «Πρώτος των Πρώτων» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο πλαίσιο του προγράμματος της Eurobank «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» μας μίλησε για εκείνη την περίοδο, ενώ απευθύνθηκε και στα παιδιά που τώρα βρίσκονται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και ο ίδιος ένα χρόνο πριν «μιλώντας τη γλώσσα τους».

Αποκαλύπτει πώς βίωσε ο ίδιος αυτή την εμπειρία, τι ήταν αυτό που τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο του, αλλά και τι θα συμβούλευε τους υποψηφίους ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την απαιτητική περίοδο.

-Πως θυμάσαι την περίοδο των Πανελληνίων εξετάσεων; Τι ήταν αυτό που σου δημιουργούσε μεγαλύτερο άγχος;

«Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων ήταν, θεωρώ, το τελικό στάδιο, το επιστέγασμα της 12χρονης πορείας των μαθητικών χρόνων. Μια περίοδος αφοσίωσης και προσήλωσης στο στόχο της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις ένας υποψήφιος χρειάζεται να συναγωνιστεί συνομηλίκους του από όλη την Ελλάδα για μία από τις θέσεις που οδηγούν στα έδρανα της σχολής προτίμησής του δημιουργεί άγχος σαν πρώτη σκέψη. Ωστόσο, το άγχος μέσα από το συστηματικό και καθημερινό διάβασμα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήριο μοχλό επιτυχίας».

-Αν είχες απέναντί σου έναν υποψήφιο τι θα του έλεγες να κάνει και τι να αποφύγει αυτή την περίοδο;

«Κλειδί της επιτυχίας είναι ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης και ο ύπνος. Γι΄ αυτό, καθώς οι μέρες ζυγώνουν, θωρώ κομβικό σημείο το πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον υποψήφιο να έχει αρκετές δυνάμεις για να αντεπεξέλθει στις εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγει τις υπερβολές, αλλά ταυτόχρονα να βρίσκει και λίγο χρόνο μέσα στον οποίο θα ξεκουραστεί και θα χαλαρώσει, κάνοντας πράγματα που τον γεμίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει πνευματική διαύγεια, νηφαλιότητα και το απαιτούμενο ψυχικό σθένος για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των θεμάτων. Σημαντικό είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην αντιμετωπίσει τις εξετάσεις με δέος, αλλά να προσέλθει σε αυτές με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

-Ενα χρόνο μετά και με δεδομένη πλέον την επιτυχία σου, αν γυρνούσες το χρόνο πίσω υπάρχει κάτι που θα άλλαζες από τη στάση σου απέναντι στις εξετάσεις, ή από εκείνη την περίοδο;

«Προσωπικά είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την επιτυχία μου αυτή. Ωστόσο, στις αρχές της χρονιάς δε ήμουν πλήρως συνειδητοποιημένος αναφορικά με την κομβικότητα των εξετάσεων αυτών στη μετέπειτα ζωή ενός νέου και της μοναδικότητάς τους. Ετσι, ένας συνειδητοποιημένος υποψήφιος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δει τα όνειρά του να παίρνουν πλέον σάρκα και οστά. Πρέπει να είναι αισιόδοξος, υπομονετικός και να έχει πίστη σε θεσμούς που αναγνωρίζουν έμπρακτα την ηθική αξία της αριστείας επιβραβεύοντάς την».

*Ο Γιώργος Ζαούρης αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας.