Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines της της μοιραίας πτήσης που στοίχισε τη ζωή σε298 ανθρώπους, το Ιούλιο του 2014.

Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της διπλωμάτης της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία «να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να συνεργασθεί πλήρως με όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο να υπάρξει καταλογισμός» της ευθύνης για την καταστροφή του αεροπλάνου της εταιρείας Malaysia Airlines.

Σε χωριστή ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζητεί κι αυτός από τη Ρωσία «να αποδεχθεί την ευθύνη» για την καταστροφή και «να συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα.«Αυτοί που ευθύνονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. «Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα», αναφέρει ο Τζόνσον σε δήλωσή του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να απαντήσει για τις πράξεις της σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17».

«Είναι ένα κατάφωρο παράδειγμα της περιφρόνησης που δείχνει το Κρεμλίνο για τις αθώες ζωές», πρόσθεσε. Δέκα Βρετανοί σκοτώθηκαν κατά την κατάρριψη του εν λόγω επιβατικού αεροπλάνου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Αυσραλίας ανακοινώσαν πως θεωρούν το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για «τον ρόλο του» στην κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014.

Οι δύο χώρες, πολίτες των οποίων ήταν πολλά από τα 298 θύματα της τραγωδίας, «επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροπλάνου της Malaysia Airlines», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μία ημέρα αφού η διεθνής ομάδα έρευνας ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της και σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

«Η Ολλανδία και η Αυστραλία ζήτησαν από την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία λύση που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τον τεράστιο πόνο και τις ζημίες που προκάλεσε η κατάρριψη της πτήσης MH17», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως από τη μεριά τους κάλεσαν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον ρόλο της στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε μια δήλωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.

To Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης МН17 της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας στα οποία κατέληξαν οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Στις 24 Μαΐου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα των Ολλανδών ανακριτών για τα αιτία της συντριβής της πτήσης МН17 στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, αλλά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα τα μελετήσει προσεκτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση της συντριβής της πτήσης МН17 και παρουσιάσθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό το θέμα, δεν γνωρίζω τις είδους ενημέρωση ήταν αυτή , δεν γνωρίζω τα στοιχεία και δεν γνωρίζω σε ποιά βάση κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα», παρατήρησε ο Πεσκόφ.

Λαβρόφ: Θυμίζει πολύ την υπόθεση των Σκριπάλ

Η έρευνα για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει την υπόθεση των Σκριπάλm καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του Στεφ Μπλοκ

«Θυμίζει πολύ την υπόθεση των Σκριπάλ, όταν είχαν πει ‘‘Highly likely (κατά πάσα πιθανότητα) είναι οι Ρώσοι», ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωναν ότι η έρευνα συνεχίζεται και θα απαιτηθεί χρόνος, δήλωσε ο Λαβρόφ. « Δημιουργείται η αίσθηση – συνέχισε – του ντεζαβού, εάν οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει και σ’ αυτή την περίπτωση, που αφορά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, να την αξιοποιήσουν για να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, τότε ας είναι βάρος στην συνείδηση τους».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Ολλανδός συνάδελφος του Στεφ Μπλοκ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του σήμερα, δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του Μπόϊνγκ της Malaysia Airlines. «Σήμερα μου τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και μου ανέφερε όσα είναι ήδη γνωστά. Μου είπε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ως προς το ότι ο πύραυλος Buk προήλθε από το έδαφος της Ρωσίας».

«Τον ρώτησα να μου αναφέρει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζεται. Δεν μου ανάφερε κανένα στοιχείο» δήλωσε ο Λαβρόφ και συνέχισε: «Είπε ότι θέλουν να βοηθήσει η Ρωσία ώστε να τεκμηριωθούν αυτά τα στοιχεία που βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες υποψίες. Του υπενθύμισα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία συνεργάστηκε περισσότερο από τον καθένα με αυτές τις ανακριτικές αρχές, δίνοντας πλήθος πληροφοριών».