Η συνάντηση κορυφής που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα πραγματοποιηθεί –κι ας ανατίναξε χθες το πρωί η Πιονγκγιάνγκ, τηρώντας την υπόσχεσή της, τις σήραγγες που είχε χρησιμοποιήσει και για τις έξι πυρηνικές δοκιμές της, στις εγκαταστάσεις του Πουνγκιέ-ρι. Σε επιστολή που έδωσε το απόγευμα στη δημοσιότητα, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον βορειοκορεάτη ηγέτη, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ενημέρωσε πως «δυστυχώς, λόγω του απίστευτου θυμού και της ανοιχτής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι δεν θα ήταν σωστό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη σχεδιαζόμενη από καιρό συνάντηση».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στις δηλώσεις που είχε κάνει η βορειοκορεάτισσα υφυπουργός Εξωτερικών Τσεν Σον Χούι και δη τη σκληρή γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, λόγω της προειδοποίησης που είχε απευθύνει αυτός τη Δευτέρα πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας μπορεί να έχει τη μοίρα του Μουαμάρ Καντάφι. «Ανόητα και αδαή» είχε αποκαλέσει τα σχόλια αυτά η Τσεν, «πολιτικό ανδρείκελο» τον ίδιο τον Πενς. Παράλληλα, είχε απειλήσει, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, με ματαίωση της συνόδου της Σιγκαπούρης.

ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. «Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας», σημείωσε ο Τραμπ, μιλώντας για μία «χαμένη ευκαιρία» και μια «πραγματικά λυπηρή στιγμή στην ιστορία». Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη αφήσει από τις αρχές της εβδομάδας να εννοηθεί ότι η σύνοδος της Σιγκαπούρης μπορεί να αναβαλλόταν ή και να ματαιωνόταν. Την πόρτα πάντως δεν τη σφράγισε: «Ανυπομονώ, κάποια μέρα, να σας συναντήσω» έγραψε στον Κιμ –καλώντας τον μάλιστα να «τηλεφωνήσει ή να γράψει… αν αλλάξει γνώμη». Στο μεταξύ όμως η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου. Ειδικά λόγω μιας συγκεκριμένης φράσης που περιελάμβανε η αποστολή Τραμπ: «Μιλάτε για τις πυρηνικές σας δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μεγάλες και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν».