Μεγάλες ανακατατάξεις έρχονται στον κλάδο της υγείας το 2018. Οι εξαγορές που έγιναν, οι εξαγορές που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και εκείνες που αναμένονται έως το τέλος του χρόνου αλλάζουν τον χάρτη της υγείας και αρκετές από τις επιχειρήσεις μεγάλες αλλά και μικρότερες αναζητούν συνεργασίες για να επιβιώσουν. Για τους γνώστες της αγοράς ο τομέας της ιδιωτικής περίθαλψης κρύβει ευκαιρίες, άλλωστε η  επιθετική πολιτική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό κεφάλαιο της CVC Capital Partners αρχικά με την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan, στη συνέχεια της γενικής κλινικής Ιασώ General και πρόσφατα με την κατάθεση προσφοράς για την απόκτηση του Υγεία το αποδεικνύει.

Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Metropolitan τον Απρίλιο του 2017 είχε πυροδοτήσει τις συζητήσεις για το επόμενο βήμα του επενδυτικού κεφαλαίου, μετά και την απόκτηση του Ιασώ General οι προθέσεις του έγιναν κάτι περισσότερο από ορατές, ενώ με την προσφορά για το Υγεία εδραιώνει πλέον την θέση του στην ελληνική αγορά, μια αγορά η οποία συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από παίκτες της εσωτερικής αγοράς όσο και από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς το ενδιαφέρον που προσελκύουν τα ελληνικά θεραπευτήρια έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζουν μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου και μπορούν να λάβουν σημαντική ώθηση μέσω των εξαγωγών ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες. Την ίδια στιγμή τα χρηματοοικονομικά προβλήματα των περισσότερων με υψηλό δανεισμό και χρέη που έχουν τα κάνουν ευάλωτα σε επιθετικές επενδυτικές κινήσεις, ενώ οι εμπλεκόμενες τράπεζες αναζητούν τρόπο να απαλλάξουν τα χαρτοφυλάκιά τους είτε από τα δάνεια αυτά, είτε από τις συμμετοχές που μπορεί να έχουν.

 Η πρόταση που υπέβαλε το CVC την περασμένη εβδομάδα προς το διοικητικό συμβούλιο της MIG κρίθηκε ομόφωνα ικανοποιητική. Ηδη ξεκίνησε η παραχώρηση στη Hellenic Healthcare της περιόδου αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και τις 30 Ιουνίου.

Η δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου και αφορά την απόκτηση του 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία με συνολικό τίμημα τα 197,97 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόταση προσφέρει παράλληλα τη δυνατότητα στη MIG να αποκτήσει το 10% της Hellenic Healthcare.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ. Το Υγεία που περιλαμβάνει τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα και την Αλβανία, τα οποία διαθέτουν άδειες συνολικής δυναμικότητας 1.261 κλινών με 52 χειρουργικές αίθουσες, 19 αίθουσες τοκετών και 10 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο του CVC. Στον Ομιλο ΥΓΕΙΑ ΑΕ, περιλαμβάνονται «Γενική, Μαιευτική – Γυναικολογική και Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ» και «ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό και Χειρουργικό Κέντρο» με άδειες λειτουργίας 459 και 100 κλινών αντιστοίχως, ενώ εντός του 2010 ξεκίνησε να λειτουργεί το HYGEIA TIRANA Sh. Α. στην Αλβανία, με άδεια λειτουργίας 220 κλινών.