Την απορία του για το ποια τελικά είναι η πρόταση της ΝΔ για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ.

«Σας άκουσα να λέτε στην πρωτομιλία σας ότι η έξοδος στις αγορές είναι ναρκοπέδιο. Στη δευτερομιλία σας ότι δεν ζητήσατε και δεν ζητάτε πιστοληπτική γραμμή. Τι ζητάτε λοιπόν; Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Μνημόνιο; Παράταση του μνημονίου; Νέο μνημόνιο; Αυτό είναι ίσως μια τρίτη εκδοχή από τις δύο υπαρκτές εναλλακτικές εκδοχές», είπε χαρακτηριστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το γεγονός ότι δεν ζητά προληπτική γραμμή, ωστόσο τον ρώτησε εκ νέου τι προτείνει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με πίνακα που είχε καταθέσει νωρίτερα στα πρακτικά σχετικά με τις τιμές των σπρεντ και τη διακύμανση των δεκαετών ομολόγων. Είπε ότι πράγματι υπήρχε μια αποκλιμάκωση κατά της διάρκεια των αξιολογήσεων του β΄ προγράμματος, πριν από την πέμπτη αξιολόγηση, η οποία δεν έκλεισε ποτέ και πριν από την οποία, το καλοκαίρι του 2014, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε έξοδο στις αγορές. «Με το που έγινε αυτή η αποτυχημένη δοκιμαστική προσπάθεια τότε, θα δείτε στον πίνακα την κατακόρυφη άνοδο». Σημείωσε ότι στον πίνακα που κατέθεσε «φαίνεται η παταγώδης αποτυχία του β΄ μνημονίου και τής προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να πείσει ψευδεπίγραφα ότι υπάρχει success story». Και τόνισε ότι «σήμερα έχουμε ήδη δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, έχουμε μια ουσιαστικότατη αποκλιμάκωση των ομολόγων». Ανέφερε δε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι από τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ, κατάλαβε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητά να μην προχωρήσουν προσλήψεις και ενδεχομένως το κατά τη γνώμη του «πλεονάζον προσωπικό» να φύγει, «μπας και μειωθούν λίγο οι φορολογικοί συντελεστές». Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαφωνία του με αυτή τη θέση, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να έρθει και θα έρθει απ΄ το 2019 και μετά σταδιακά μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που κατακτιέται από τη συνετή πολιτική δημοσιονομική διαχείριση».

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε και την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι λέει στους επενδυτές να έρθουν. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του ΣΕΒ που είπε να φέρουν τα χρήματα τους επενδυτές στην Ελλάδα, όταν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα. «Αν αυτή τη δήλωση σας έχετε την παρρησία να την αφήσετε στην άκρη ως ένα κακό συμβάν και να τοποθετηθείτε εκ νέου για την ανάγκη να επιστρέψουν οι επενδυτές τα χρήματα τους στις τράπεζες, να έρθουν εδώ, να συνεχίσουν αυτή την ανοδική πορεία του 2017 και του 2018, είναι καλοδεχούμενη τοποθέτηση», είπε.

Σε χιουμοριστικό τόνο «κατήγγειλε» την «αδόκιμη επίθεση» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Γεννηματά σε σχέση με τον κ. Ψωμιάδη, σχολιάζοντας ότι «ορθώς λέτε ότι ψήφισε στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά πριν από δέκα μέρες ψήφισε και στις δικές σας εσωκομματικές εκλογές και έκανε και δηλώσεις μάλιστα έξω απ΄ το εκλογικό κέντρο».