Με ανησυχία παρακολουθούν πλέον τις εξελίξεις στην Ιταλία οι διεθνείς επενδυτές, όπως φαίνεται από την πορεία των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που από το 1,7% τον Απρίλιο έφτασαν χθες στο 2,350%. Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να καταγράφονται κάποια σημάδια ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, λόγω των ανησυχιών για την επόμενη ημέρα. Εάν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί ή ενταθεί, τότε μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν επιτελέσει σημαντική πρόοδο στο να αφήσουν πίσω τα προβλήματά τους και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για σημαντική μεταστροφή στο κλίμα αφού η χώρα φαινόταν μέχρι πρόσφατα να έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία της. Οπως σχολιάζει η «Wall Street Journal», μέχρι πρόσφατα η Ιταλία ήταν μια από τις αγαπημένες των αγορών, ιδιαίτερα λόγω της προόδου που είχαν κάνει για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. Αισιοδοξία είχε επίσης δημιουργηθεί όσον αφορά την πορεία του χρηματιστηρίου, το οποίο είχε παρουσιάσει καλή απόδοση ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Τώρα αναμένονται νέοι τριγμοί στην πορεία των τιμών των μετοχών, όπως γίνεται κάθε φορά που υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας και τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους εταίρους στην ευρωζώνη.

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα συγκρουστεί μετωπικά με τις Βρυξέλλες. Επίσης κρίσιμη θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προχωρήσει σε μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων της Ιταλίας στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές αυτές έχουν κάνει την Ιταλία πιο ασφαλή από μια επίθεση των αγορών στα ομόλογά της, αλλά και πάλι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.