Εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που κάηκε πριν από τρία χρόνια προκαλώντας τοξικό νέφος πάνω από το Λεκανοπέδιο εξακολουθεί να ρυπαίνει την περιοχή, αφού οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη! Ο όγκος των καμένων υλικών που υπάρχουν σήμερα μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ανέρχεται σε 49.340 τόνους! Κι από αυτά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, το 4,25% έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα απόβλητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία και το 10,54% ως δυνητικά επικίνδυνα.

Τυπικά σήμερα η φωτιά μπορεί να έχει σβήσει. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το μέλος του Avaaz (παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα πολιτών που αναδεικνύει κυρίως περιβαλλοντικά θέματα) Ματίνα Τσίλη, «κάποιοι πηγαίνουν στο χώρο του πρώην εργοστασίου ανακύκλωσης και καίνε καλώδια και ελαστικά προκειμένου να συλλέξουν χαλκό κι άλλα μέταλλα για να τα πουλήσουν στη συνέχεια στα σκραπατζίδικα που ευδοκιμούν στην περιοχή. Κι αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις αφού καίγονται και υλικά που δεν είχαν καεί στη μεγάλη φωτιά του 2015». Σύμφωνα με την ίδια «όλη η περιοχή είναι γεμάτη καπνούς από τα υλικά που καίγονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, σκορπίζοντας στην περιοχή τοξικές ουσίες (διοξίνες, φουράνιο) που απειλούν τη δημόσια υγεία και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής».

Την κατάσταση που επικρατεί γύρω και μέσα από τον χώρο του καμένου εργοστασίου ανακύκλωσης επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου. «Υπάρχει καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος λόγω γραφειοκρατίας. Ομως θα μπορούσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να απομακρυνθούν τα καμένα και να φυλάσσεται χώρος», υποστηρίζει.

Σημειώνεται ότι η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Γενική Ανακύκλωση – Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ ξέσπασε στις 6 Ιουνίου 2015. Για την αποκατάσταση της ζημιάς εκταμιεύτηκε από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Ο καταλογισμός της ζημιάς έγινε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου επειδή δεν μερίμνησε για την απομάκρυνση των καμένων όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Τα τραγελαφικά. Ο Γιάννης Βασιλείου παραδέχεται πως η γραφειοκρατία δένει τα χέρια της Περιφέρειας. «Πρόκειται για μοναδική περίπτωση σε όλη τη χώρα. Η φωτιά έκαιγε επί δυο μήνες», επισημαίνει. Οπως εξηγεί, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση έπρεπε να γίνει μελέτη προκειμένου να βρεθεί η χημική σύσταση των καμένων. Επειδή πρόκειται περί τεχνικού έργου έπρεπε να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός. «Η μελέτη όμως πήγε περίπατο επειδή τον Αύγουστο του 2016 άλλαξε ο σχετικός νόμος», λέει. «Ετσι, η διαδικασία άρχισε και πάλι από την αρχή». Τελικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017. Οπως προέκυψε, η σύσταση των καμένων έχει ως εξής: το 85,21% των υλικών είναι κλασικά απόβλητα, το 4,25% χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και το 10,54 δυνητικά επικίνδυνα. Το επόμενο βήμα ήταν η διενέργεια νέου διαγωνισμού για την απόσυρση και ασφαλή μεταφορά των καμένων. Αυτή τη στιγμή γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του καλοκαιριού. Και όλα τα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

Το τοξικό νέφος από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απλώθηκε για μέρες πάνω από το Λεκανοπέδιο με τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να είναι τις πρώτες μέρες έως και δέκα φορές υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (16 Ιουνίου 2015), κατά την καύση πλαστικών, ελαστικών, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά παράγονται σημαντικές ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών, επικινδυνότερες των οποίων είναι οι διοξίνες, τα φουράνια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματιδια PM 10 και PM 2,5. Ολες αυτές οι ουσίες μολύνουν τον αέρα, εναποτίθενται στο έδαφος, στα φυτά, στα επιφανειακά νερά και τέλος καταλήγουν στα τρόφιμα.

Η τροφική αλυσίδα. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του Δημόκριτου, οι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ανήκουν στην κατηγορία των «ανθεκτικών οργανικών ρύπων» (POPs) οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη χημική και βιολογική διάσπαση. Και κατά συνέπεια περνούν από το περιβάλλον στην τροφική αλυσίδα των ζώων και τελικά βιοσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό με καταστροφικές συνέπειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών του Καρκίνου κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες καρκινογόνες για τον άνθρωπο και υπεύθυνες και για άλλα προβλήματα υγείας. Ο Ασπρόπυργος αλλά και η Ελευσίνα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, περιοχές με μεγάλη ρύπανση η οποία, μεταφέρεται προς την περιοχή των Αθηνών. «Μέχρι τώρα το θέμα της μεταφερόμενης ρύπανσης δεν έχει μελετηθεί σε βάθος», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλης Πετράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, η ρύπανση της Δυτικής Αττικής βρίσκει διέξοδο ανάμεσα στο Ποικίλον Ορος και το Ορος Αιγάλεω και διαχέεται στο κέντρο της πόλης. «Μέχρι πρότινος οι μετρήσεις με σκοπό τη διερεύνηση της επιβάρυνσης της πρωτεύουσας από την περιοχή της Ελευσίνας έδειχναν ότι λόγω της ύπαρξης του Ορους Αιγάλεω αλλά και του Ποικίλου Ορους ένα μέρος των ρύπων που θα είχαν μεταφερθεί στην περιοχή της πρωτεύουσας περιορίζονταν εξαιτίας του φυσικού εμποδίου», αναφέρει ο Μιχάλης Πετράκης.