Έως δύο χρόνια ανέρχεται η καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη και έως πέντε χρόνια η έκδοση των επικουρικών συντάξεων, τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) σε εξώδικο που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον ΕΦΚΑ.Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 240.000 συντάξεις και εφάπαξ και όπως τονίζεται στο εξώδικο, το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ. θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική.

Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Χαρακτηριστικό της αδράνειας – εκτός από την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων – είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Ετσι, εδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) εξακολουθούν να μη βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.

Στο μεταξύ στο διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Ιουνίου θα πληρωθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις του Ιουνίου του 2018

Αναλυτικά :

-Δημόσιο και ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη. Επίσης ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την ίδια ημέρα 30 Μαΐου 2018.

-Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πληρωθούν τις συντάξεις την 1η Ιουνίου 2018 ημέρα Παρασκευή.

-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 04 Ιουνίου 2018 ημέρα Δευτέρα.

-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.