Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομα του ανθρώπου που προαλείφεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, του Τζουζέπε Κόντε, μην αισθάνεσθε άσχημα. Δεν τον γνωρίζει ούτε η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών.

Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Πανεπιστήμιο Λουίς της Ρώμης, ο 54χρονος Κόντε επελέγη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα να είναι εκείνος που θα τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας τους, που ήδη με το πρόγραμμά της προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Το όνομά του παρουσίασαν χθες στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα οι ηγέτες των δύο κομμάτων. Τα διεθνή αλλά και τα ιταλικά ΜΜΕ είναι γεμάτα με δηλώσεις ιταλών πολιτών που αναρωτιούνται ποιος είναι ο Κόντε και από που ξεφύτρωσε στην πολιτική σκηνή.

Από τα λίγα που ξέρουμε για εκείνον δεν είχε εμπλακεί ενεργά με την πολιτική έως τώρα, είναι παντρεμένος, χωρισμένος με ένα παιδάκι 10 ετών, οπαδός της Ρόμα, ενώ έπαιζε κι ο ίδιος ποδόσφαιρο 5Χ5 μέχρι που έπαθε μηνίσκο. Ο πατέρας του ήταν γραμματέας του δήμου στο χωριό Βολτουράρα Απούλα των 100 κατοίκων, στην επαρχία Φότζα της Απουλίας. Εχει κάνει λαμπρές σπουδές: στη Ρώμη, στο Γιέιλ, στο Πίτσμπουργκ, στη Βιέννη, στη Σορβόννη και στο Κέμπριτζ. Ειναι τεχνοκράτης, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», η οποία τον αποκαλεί «ο καθηγητής με την ποσέτ», λόγω της στυλιστικής του συνήθειας, «η καρδιά του χτυπάει αριστερά». Εχει διδάξει μεταξύ άλλων στο πανεπιστήμιο της Μάλτας και του Σάσαρι, πρωτεύουσα της Σαρδηνίας. Σήμερα διδάσκει στη Φλωρεντία και στο Πανεπιστήμιο Λουίς της Ρώμης. Εχει γράψει κάμποσα νομικά βιβλία –το τελευταίο έχει τίτλο «Υπεύθυνη επιχείρηση». Πηγαινοέρχεται από τη Ρώμη στη Φλωρεντία αλλά ορκίζεται ότι αυτό είναι το μοναδικό που τον συνδέει με τον Ματέο Ρέντσι, μολονότι ψήφιζε πάντα αριστερά πριν ενταχθεί στο Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ηταν ένας από εκείνους που κλήθηκαν από το Κίνημα πριν τις εκλογές της 4ης Μαρτίου να δεσμευθεί ότι θα απλοποιήσει τους γραφειοκρατικούς δαιδάλους της χώρας. «Πρώτα πρέπει να καταργήσουμε δραστικά όλους τους άχρηστους νόμους», είχε πει ο Κόντε, λέγοντας πως είναι πολύ περισσότεροι από τους 400 που είχε αναφέρει ο επικεφαλής του κόμματος Ντι Μάιο. Τότε ήταν η πρώτη φορά που εμφανίσθηκε δημοσίως ο Κόντε αν και είχε πάρει μέρος σε διάφορες συνδιασκέψεις για νομικά θέματα που είχαν διοργανωθεί από το Κίνημα.

Βέβαια, η Ιταλία γνωρίζει καλά από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες πρωθυπουργούς, όμως στο παρελθόν συνήθως τους καλούσε ο πρόεδρος για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και διάλεγαν τους δικούς τους πρωθυπουργούς και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν. Αυτή τη φορά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα πέρασαν 10 μέρες για να διαμορφώσουν το κοινό τους πρόγραμμα και επέλεξαν αυτόν που θέλουν να τεθεί επικεφαλής στο τέλος. «Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου και περίεργη, άρα είναι δύσκολο να προβλέψουμε πού θα καταλήξει», σχολιάζει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λουίς της Ρώμης. Θεωρεί ότι ο τρόπος που έλαβε την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία ο Κόντε τον εμφανίζει αδύναμο, αλλά ίσως και να μην είναι.

Πάντως δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή δείχνει πως η πλειοψηφία των Ιταλών θα προτιμούσε ο πρωθυπουργός να προέρχεται από ένα τρίτο κόμμα.

Σήμερα η «ετυμηγορία» του Ματαρέλα

Σήμερα αναμένεται να εγκρίνει ή όχι τον προτεινόμενο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, θα προτιμούσε έναν πιο γνωστό και εκλεγμένο πολιτικό. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα θέσει βέτο», δήλωσε χθες ο Σαλβίνι, «σε μια επιλογή που εκπροσωπεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ιταλών».