Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής συνελήφθησαν ακόμη ένας 20χρονος και ένας ανήλικος 17 ετών, ανεβάζοντας τον αριθμό των δραστών που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια της η Αστυνομία σε τέσσερις. Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έφτασε χθες το πρωί ο δήμαρχος προκειμένου να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη των κατηγορουμένων για την επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο. Επειτα από αίτημα των τριών ενήλικων συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και διακεκριμένες φθορές, η δίκη αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη. Σημειώνεται πως οι ίδιες κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον 17χρονο, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος.

Είναι ενδεικτικό πως η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως ο 36χρονος ομογενής από τη Γεωργία, σεσημασμένος για κλοπές, μετά την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, εισήλθε μαζί με άλλους δύο τα ξημερώματα της Κυριακής σε κρεοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφαίρεσε συρτάρι ταμειακής μηχανής με άγνωστο χρηματικό ποσό.

«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ». Με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν χθες το μεσημέρι τον Γιάννη Μπουτάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεκάδες κομματικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με βίντεο που έδειχνε αποσπάσματα από την επίθεση που δέχθηκε ο Μπουτάρης. Η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν πολιτική, κάλεσε όλα τα κόμματα να ενωθούν, όπως τόνισε, στο αυτονόητο, «στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός», δήλωσε.

Ο Μπουτάρης σημείωσε πως ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ξεκαθάρισε δε πως αυτοί που του επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τους Ποντίους και την εκδήλωση μνήμης. «Είμαι σίγουρος ότι ήταν οργανωμένοι φασίστες. Και μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο. Οσο κι αν γίνεται συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί διαφορετικά. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε ώστε να σπάσει το απόστημα. Να εκλείψει επιτέλους αυτός ο φασισμός, κρυφός και φανερός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή του Γκοτζαμάνη».

«nΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΑ». Ο Γιάννης Μπουτάρης ήρθε αντιμέτωπος με φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού που συγκεκριμενοποιούνται με προσωπικές επιθέσεις σε φορείς πολιτικών αξιωμάτων και συναντήθηκε με τη δυσανεξία απέναντι σε αυτούς που μπορεί να έχουν μία διαφορετική γνώμη, τόνισε ο Γιώργος Καμίνης στην εισήγησή του στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. «Πίσω από την επίθεση υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τέτοιο τρόπο τα τελευταία χρόνια, ούτως ώστε να μην ανέχονται οποιαδήποτε διαφορετική άποψη. Ιδίως, όταν αφορά στα εθνικά θέματα. Πρέπει χωρίς περιφράσεις, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε τη βία. Δεν είναι ανεκτή σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε μία δημοκρατία. Η φασιστική επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη δεν πρέπει επιδερμικά να ερμηνευθεί ως εκτροπή κάποιων λίγων φανατικών. Σηματοδοτεί έναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ομαλότητα στη χώρα. Οι πολιτικές δυνάμεις, δεξιές και αριστερές, που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν κατά καιρούς ανεχθεί τη βία ή έχουν σιωπήσει πρέπει να κάνουν γενναία αυτοκριτική. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην περίοδο πριν από την άνοδό του στην εξουσία, δεν καταδίκαζε απερίφραστα, όπως επιβάλλεται, τη βία εναντίον πολιτικών προσώπων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.