Ακραίο σκηνικό πόλωσης, φανατισμού και διχασμού στήνεται σιγά σιγά στη χώρα στον δρόμο προς την έξοδο από τα Μνημόνια. Η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κυριαρχεί για τη «μήτρα» των ακραίων συμπεριφορών αλλά και για το ποιος ή όχι νομιμοποίησε πολιτικά και ηθικά τη βία. Στη σκιά της επίθεσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ενισχύοντας τη θεωρία ότι από εδώ και πέρα η μάχη θα είναι εκτός ορίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο οριοθέτησε το πλαίσιο που θα κινείται έναντι της ΝΔ και μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνησή του να επιρρίψει την ευθύνη σε ένα τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο χαρακτήρισε«συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο».

Στο Μαξίμου μάλιστα έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να υποδεικνύεται ότι αυτό το σκοτεινό και ακραίο τμήμα βρίσκεται στον πυρήνα της εξουσίας της ΝΔ και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχει έκφρασηστα κορυφαία όργανά της».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Η αντίδραση ήταν άμεση από τη ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να εμμείνει στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και σε μια διχαστική τακτική. «Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα» ήταν η απάντηση της ΝΔ, που σημείωσε ότι αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία και την πόλωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι ακόμα και σήμερα προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία.

Η ενέργεια του Πρωθυπουργού να υποδείξει ευθέως ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης κατά του δημάρχου στελέχη της ΝΔ εντάσσεται στην επιχείρηση του Μαξίμου να γυρίσει το ρολόι του χρόνου δεκαετίες πίσω. «Ας είναι βέβαιοι, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά την δεκαετία του 1960 και την δολοφονία Λαμπράκη: «Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Η γραμμή του Μαξίμου εστάλη σε όλα τα κεντρικά στελέχη. Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας (ΕΡΤ3 102 fm), άφησε υπονοούμενα κατά της ΝΔ για τα απαράδεκτα σχόλια στελεχών τα οποία πυροδοτούν καταστάσεις.

Στην Πειραιώς κτύπησε κόκκινος συναγερμός και η ΝΔ έσπευσε αμέσως να προβάλει το επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. «Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για «δικαιολογημένη αγανάκτηση». Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι…».

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Σε αυτό το κλίμα της σύγκρουσης πέρασε σε δεύτερη μοίρα το αναπτυξιακό σχέδιο που ήταν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να κλείσουν το θέμα των προαπαιτουμένων και να ψηφιστούν όπως και το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 το αργότερο μέχρι τις 10 με 12 Ιουνίου, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21 Ιουνίου.