Η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε χθες την εξουσία του νεοεκλεγμένου ηγέτη της Καταλωνίας Κιμ Τόρα αλλά αντιτάχθηκε στην επιλογή των συμβούλων του, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή. Οι περισσότεροι από τους συμβούλους που επέλεξε ο Τόρα είναι θερμοί υποστηρικτές της απόσχισης της Καταλωνίας και έτσι η Μαδρίτη αρνήθηκε να επικυρώσει τη σύνθεση της περιφερειακής κυβέρνησης. Ο Τόρα δεσμεύθηκε στους οπαδούς του ότι θα αναδιοργανώσει την κυβέρνηση που κατήργησε η Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μη δημοσίευση του καταλόγου των μελών της καταλανικής κυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δείχει πως η κυβέρνηση Ραχόι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ασκεί την κηδεμονία της καταλανικής περιφέρειας. Βάσει των όρων της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, η Μαδρίτη έπρεπε να άρει την κηδεμονία μετά την ολοκήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης στη Βαρκελώνη και ορισμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ομως ο Τόρα επέλεξε ως συμβούλους άτομα που είτε είναι φυλακισμένα είτε βρίσκονται σε αυτοεξορία λόγω της υποστήριξής τους στην ανεξαρτησία – μεταξύ των κατηγοριών που τους βαραίνουν είναι εξέγερση και κατάχρηση δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος.

Ετσι παραμένει ασαφές ακόμα πότε θα αρθεί η κηδεμονία που έχει επιβάλει η Μαδρίτη. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι η Καταλωνία θα σχηματίσει σύντομα βιώσιμη κυβέρνηση η οποία θα υποτάσσεται στους νόμους της Ισπανίας.