Η καλλιτεχνική ορμή νέων συνθετών φιλοδοξεί να παρουσιάσει «αλλιώς» το ποιητικό σύμπαν του Αγγελου Σικελιανού, την ίδια στιγμή που έργα του Μάνου Χατζιδάκι συναντούν την οπερατική ελληνική δημιουργία, θραύσματα από τον κόσμο του Μακρυγιάννη, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Πρόκειται για βασικές ενότητες στο πρώτο Φεστιβάλ Δελφών «Το λάλον ύδωρ» που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ώς τις 30 Ιουνίου (με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου), με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το πρόγραμμα συγκροτήθηκε μέσα από αναθέσεις και παρουσιάσεις καινούργιων έργων, πρώτες εκτελέσεις, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνέργειες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Θεάτρου Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα.

Στις 15 και 16/6 στο σπίτι του Αγγελου Σικελιανού στους Δελφούς θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι και ο «Καπετάν Μιχάλης», με σολίστ τους Στέφανο Θωμόπουλο και Θοδωρή Τζοβανάκη και ερμηνευτή τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη. Στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στη Ρωμαϊκή Αγορά, στις 22/6 θα παρουσιαστεί το έργο «Αγαμέμνονας, Αισχύλος/ Ευριπίδης» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική σύνθεση του διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουμεντάκη. Το έργο είναι μια συρραφή του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Ερμηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου και Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί).

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ. Την ίδια μέρα στο Κεντρί στο Γαλαξίδι, το a cappella φωνητικό σύνολο 8tetto, ένα σχήμα που αναδεικνύει τη μουσική δυναμική οκτώ γυμνών φωνών χωρίς καμία συνοδεία άλλου οργάνου, παρουσιάζει τη νέα του μουσική παράσταση «Σύγχρονοι έλληνες συνθέτες». Θα ακουστούν έργα των Σέργιου Βούδρη, Ελένης Καραβούζη, Θέμη Καραμουρατίδη, Γιώργου Κουρουπού, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραμή, Αλκη Μπαλτά, Θοδωρή Οικονόμου, Νίκου Πλατύραχου, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Μαρίας Σαπλαούρα και Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Στο σπίτι του Αγγελου Σικελιανού στους Δελφούς στις 23 Ιουνίου, ο Χάρης Γκατζόφλιας, ο Χρίστος Θεοδώρου, οι αδελφοί Καλογεράκη και η Φένια Χρήστου ενώνουν τους δρόμους τους μελοποιώντας δημιουργίες του ποιητή που συνταιριάζει τον διονυσιακό αισθησιασμό με το απολλώνιο φως. Την ίδια μέρα στο Κροκύλειο στη Δωρίδα ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει το έργο «Η όπερα των φαντασμάτων». Την επόμενη μέρα τα έργα «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’» και «Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη ρίχνουν την αυλαία του πρώτου μέρους του Φεστιβάλ.