Μετά τις εσωτερικές διεργασίες και τα τετ α τετ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, η αυριανή συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης από D-Day για το μέλλον της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως εξελίσσεται σε μια κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι θα προσέλθουν με ενιαία γραμμή – ή, τουλάχιστον, με μια συμβιβαστική λύση που δεν θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που αυτή τη στιγμή ενυπάρχουν στον ενιαίο φορέα.

Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στη συζήτηση με κύριο αίτημα για «εκλογές άμεσα, εκλογές τώρα», πριν ακόμα από τη λήξη του προγράμματος. Το σκεπτικό της βασίζεται στο ότι η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, καθώς δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετέπειτα πορεία της χώρας. Για τη Γεννηματά, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει «βαριά κληρονομιά» στην επόμενη κυβέρνηση και μια εικόνα για τη χώρα που δεν διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η ΝΔ «παρακολουθεί αμήχανα» την κυβέρνηση και συμβιβάζεται με το να εφαρμόσει όσα συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επαναλαμβάνοντας», σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «τις ανευθυνότητες του πρόσφατου παρελθόντος». Από εκεί και πέρα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιο του νέου φορέα για την έξοδο από την κρίση, με εθνική γραμμή επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στο κοινωνικό κράτος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της όποιας συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές.

Από την άλλη, και μετά τα όσα συνέβησαν στον κεντροαριστερό χώρο τις περασμένες μέρες, κανείς δεν περιμένει από τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμφωνήσει στο αίτημα της επικεφαλής για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Στις μεταξύ τους συνεννοήσεις, όμως, φαίνεται πως βρέθηκε μια φόρμουλα έτσι ώστε ο επικεφαλής του Ποταμιού να μπορεί να εκφράσει την άποψή του, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή της ηγεσίας. Με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί, ο Θεοδωράκης αναμένεται να κάνει λόγο για ανάγκη πολιτικής αλλαγής, χωρίς αναφορά σε εκλογές.

Την Πέμπτη θα γίνει και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου τα κεντροαριστερά στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την εικόνα της παράταξης τις τελευταίες εβδομάδες και για το πώς μπορεί να υπάρχει μια κεντρική πολιτική γραμμή, διατηρώντας την πολυφωνία του χώρου.

Παράλληλα, θα υπάρξει συζήτηση τόσο για τη στάση που θα κρατήσουν στο Σκοπιανό όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι στα οργανωτικά – για τα μέρη όπου θα περιοδεύσουν, για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Οι περιοδείες, που για τους υπολοίπους έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται με σκοπό την επεξήγηση των δώδεκα βασικών σημείων της πρότασης διακυβέρνησης που παρουσίασε στο Συνέδριο η Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με την εισήγηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, άλλωστε, μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί και οι νέες δημοτικές οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες, μαζί με τις νομαρχιακές, θα αποτελέσουν τους τοπικούς πυρήνες της παράταξης – και πρέπει να είναι έτοιμες το συντομότερο δυνατό, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.