Από τα μεγαλύτερα κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα, τοΙδρυμα Μποδοσάκη, επιχειρεί να ανοίξει το διάλογογια την Κοινωνία των Πολιτών και την φιλανθρωπία στην Ελλάδα της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τον οργανισμό Ερευνας και ΑνάλυσηςδιαΝΕΟσις πραγματοποίησαν μια έρευνα για τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων και συνδιοργανώνουνμια δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 24 Μαΐου και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωφελών Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Κοινωφελών Ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος και Σ. Λάτση, ενώ ηLaurence de Nervaux εκ μέρους του Fondation de Franceθα μεταφέρει στο ελληνικό κοινό τη γαλλική εμπειρία από το Παρατηρητήριο για τη Φιλανθρωπία.

Οσο για την άποψη που έχουν οι Ελληνες πολίτες για την «Κοινωνία των Πολιτών» και τα κοινωφελή ιδρύματα, το πώς αξιολογούν τη δράση τους, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία;

Από τηνέρευνα, που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον περασμένο Ιανουάριο,δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, και η οποία χαρτογραφεί τις απόψεις των πολιτών σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας στη χώρα μας, προκύπτει ότι ηπαρουσία και η δραστηριότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων στη χώρα μας γίνεται εμφανώς αντιληπτή από τους πολίτες, οι οποίοισε γενικές γραμμές έχουν θετική στάση απέναντι σ’αυτά.

Θεωρούν πως τα κοινωφελή ιδρύματα προσφέρουν πολύ ή αρκετό έργο στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Μάλιστα, σε κάποιους τομείς (καταπολέμηση φτώχειας, υποτροφίες για σπουδές) προσφέρουν σημαντικότερο έργο από το κράτος ή τις επιχειρήσεις.Υπάρχει και ένα τμήμα της κοινής γνώμης που εκδηλώνει έναν βαθμό καχυποψίας για τον ρόλο τους.

Ειδικότερα, το 69% των πολιτών δηλώνουν πως εμπιστεύονται τα κοινωφελή ιδρύματα, ενώ το66% πιστεύουν πως τα κοινωφελή ιδρύματα κάνουν πολλά για τον πολιτισμό και το 51% πως κάνουν πολλά για τους πρόσφυγες. Ομως64% των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για τη δράση τουςκαι56% των πολιτών δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν τη δράση των ιδρυμάτων «επιφυλακτικά».

Στην ερώτηση στους πολίτες για τους τρόπους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική δράση: 64% είπαν πως θα έδιναν υλική βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα κ.λπ.),58% θα πρόσφεραν εθελοντική εργασία,30% θα έδιναν χρήματα

και 20% θα φιλοξενούσαν άτομα στο σπίτι τους.