Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, πριν εκείνος ανέβει στο βήμα της Βουλής. Τα υπόλοιπα έγιναν το Σάββατο το πρωί σε Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη. Και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, όμως, είχαν στην ουσία μια απάντηση για τον Πρωθυπουργό που βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής: Οχι στην ονομασία Μακεδονία του Ιλιντεν.

Από την Πειραιώς έλεγαν πως ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «συζητά με τον Ζόραν Ζάεφ το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν»». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα των δυο ανδρών, «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ώς το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ιλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση». Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος ήταν και όσα είπε στο επίμαχο τηλεφώνημα ο Μητσοτάκης. «Το όνομα αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό υπό καμία προϋπόθεση και θα το πω και δημόσια» είπε ο αρχηγός της ΝΔ στον Πρωθυπουργό.

Η Γεννηματά. Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση «δεν έχει υιοθετήσει την ονομασία» και ότι επιδιώκει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει, με τη σειρά, την κατοχύρωση του erga omnes, τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ και, τελευταίο, το ίδιο το όνομα. Από την δική της πλευρά, η Γεννηματά ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει λύση – πακέτο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία, πέραν των δύο όρων (γενική χρήση και αναθεώρηση) θα πρέπει να περιέχει σαφείς εγγυήσεις εναντίον του αλυτρωτισμού.

Ο Θεοδωράκης. Επιφυλάξεις για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε στον Πρωθυπουργό πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση ενώ η στάση του θα διαμορφωθεί μετά τη συνεδρίαση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του Περισσού, πάλι, ήταν κατηγορηματικός. Ακόμη κι αν έχουν επιλυθεί τα θέματα του αλυτρωτισμού και η αλλαγή του Συντάγματος διαφωνεί κάθετα με τη συγκεκριμένη ονομασία επειδή έχει «εθνοτικό προσδιορισμό».

Ο Λεβέντης. Ο δε Βασίλης Λεβέντης είπε στον Πρωθυπουργό πως είναι ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία γενικώς.

n Σύμφωνα, πάντως, με όσα λένε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σε κάποιους την αίσθηση ότι δεν είχε κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η υιοθέτηση της πρότασης «Μακεδονία του Ιλιντεν».