Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε την Παρασκευή τον ναύαρχο Χάρι Χάρις, τον επικεφαλής της Διοίκησης Ειρηνικού (US Pacific Command), επόμενο πρεσβευτή της χώρας του στη Νότια Κορέα, μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, αλλά η διεξαγωγή της έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση από τη Βόρεια Κορέα.

Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία, ο Χάρις θ’ αναλάβει το διπλωματικό πόστο που παραμένει κενό αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017.

Αρχικά, ο Χάρις είχε ονομαστεί από τον Τραμπ επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αυστραλία. Ομως, τον περασμένο μήνα, του ζητήθηκε από τον Μάικ Πομπέο, τον νυν υπουργό Εξωτερικών, ν’ αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή στη Σεούλ, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για να διευθετηθεί η κρίση που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων εντείνονται.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου καταγράφηκε μερικές ημέρες αφότου η διπλωματία της Βόρειας Κορέας ήγειρε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον θα διεξαχθεί πράγματι η ιστορική σύνοδος κορυφής των Τραμπ και Κιμ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Η Πιονγιάνγκ ανέστειλε προγραμματισμένη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε βορειοκορεάτες και νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

«Με τα μάτια διάπλατα ανοιχτά»

Ο ναύαρχος Χάρις, ο επικεφαλής της USPACOM, χαρακτηρίζεται γεράκι, ειδικά έναντι της Κίνας. Είχε κρίνει ενώπιον της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα της συνόδου Τραμπ-Κιμ και ότι πρέπει να την προσεγγίσει «με τα μάτια διάπλατα ανοιχτά».

Ο ναύαρχος είχε δηλώσει ότι τον ενθάρρυνε η προοπτική της συνόδου, αλλά είχε σπεύσει να προσθέσει πως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εγείρει τη σοβαρότερη απειλή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του στον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, ο Πομπέο είχε πει ότι το να διοριστούν πρεσβευτές στη Σεούλ και στις άλλες πρωτεύουσες, όπου οι αμερικανικές πρεσβείες δεν έχουν ακόμη επικεφαλής, είναι θέμα που θ’ απαιτήσει «άμεση» προσοχή.

Ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι δεν εξέταζε πλέον το ενδεχόμενο να ονομάσει πρεσβευτή στη Σεούλ τον Βίκτορ Τσα, πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς για προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ο Τσα θεωρείτο ο επικρατέστερος από τους υποψήφιους νωρίτερα φέτος.