Δεύτερες σκέψεις κάνει πλέον η κυβέρνηση για την ονομασία των Σκοπίων μετά το ηχηρό «όχι» που εισέπραξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την πρόταση για «Δημοκρατία του Ιλιντεν» ή αλλιώς «Ιλιντένσκα Μασεντόνιγια».

Παρά το γεγονός ότι, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ουδέποτε συμφώνησε η Αθήνα σε ένα τέτοιο όνομα, απλά τέθηκε προς διαπραγμάτευση, οι αρνήσεις των πολιτικών αρχηγών και κυρίως το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε το Μαξίμου στην κοινωνία, δημιουργούν σοβαρές πλέον επιφυλάξεις.

Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι Ζάεφ και Τσίπρας έριξαν την πρόταση στο τραπέζι προκειμένου να μετρήσουν αντιδράσεις και να δουν αν υπάρχει μια πιθανότητα για συμφωνία.

Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι πλέον έντονος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι επιμένουν σε μια συμφωνία που θα έχει τον απαράβατο κανόνα του erga omnes, μέσα από μια συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα φαίνεται να αναζητά διέξοδο πλέον σε άλλες επιλογές και συγκεκριμένα το ηχηρό «όχι» σπρώχνει στις αρχικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, κυρίως το Gorna Makedonija και το Nova Makedonija, αμετάφραστα και βεβαίως χρήση έναντι όλων. Μάλιστα, κάποιοι τόνιζαν με νόημα ότι ο χρονικός προσδιορισμός (Nova) ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες.

Θα περνούσαν;

Αν και τα δύο αυτά ονόματα έχουν επίσης αρνητικό βάρος κι έχουν δοκιμαστεί στην κοινή γνώμη, θεωρείται ότι πιο εύκολα απ’ ότι το «Ιλιντεν» θα μπορούσε να βρεθεί ένας κοινός τόπος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βεβαίως, κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν στα Σκόπια θα μπορούσαν να περάσουν ένα από τα δύο ονόματα, αφού ακόμη και το «Δημοκρατία του Ιλιντεν» που είχε θετικά για τους σλαβομακεδόνες (και ήταν αδιάφορα για τους Αλβανόφωνους) θα είχε δυσκολίες στην ψήφισή του.

Μιλώντας κανείς με Ελληνες αξιωματούχους, πάντως, είναι εμφανής ο εκνευρισμός και ο προβληματισμός για το πισωγύρισμα και το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε. Αυτή η νέα εκδοχή που προκάλεσε αναστάτωση από χθες το πρωί αντί να συσπειρώνει τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, διεύρυνε τις αντιθέσεις, κάτι που σίγουρα το Μαξίμου μέτρησε και γι’ αυτό αναζητά νέα διέξοδο.

Νωρίτερα να θυμίσουμε ότι tanea.gr είχαν γράψει ότι ενδεχομένως το Ιλιντεν να χρησιμοποιήθηκε ως «λαγός», για να έρθει μια άλλη ονομασία που θα περάσει από τη Βουλή με τη λογική «γλιτώσαμε τα χειρότερα, καλό είναι και το Gorna ή το Nova Macedonia».

Ανέφερε χαρακτηριστικά

«Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η παραπάνω πρόταση έχει σαφώς το μειονέκτημα για την Ελλάδα, ότι θα απλοποιηθεί, θα φύγει το Ιλιντεν και θα μείνει το Μακεδονία σκέτο. Κι ότι επίσης, αποδέχεται η χώρα μας κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να σταματήσουν.

Άλλες πηγές έλεγαν ότι το συγκεκριμένο όνομα αποτελεί τον «λαγό» για να έρθει μια άλλη ονομασία που θα περάσει από τη Βουλή με τη λογική «γλιτώσαμε τα χειρότερα, καλό είναι και το Gorna ή το Nova Macedonia».

Ο φόβος και η οργή που προκάλεσε αυτό το όνομα «βολεύει» κάποιους να κάνουν παύση διαπραγματεύσεων επί αυτής της πρότασης και να συζητήσουν τις άλλες, εναλλακτικές, προτάσεις που θα μπορούσαν να περάσουν ευκολότερα.

Όμως, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν από την πλευρά της Αθήνας δεσμεύσεις στην ΕΕ ή αλλού, για να λυθεί το πρόβλημα ετών. Αν στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στο «Nova» τότε είναι βολικός… εχθρός μια πρόταση για το Ιλιντεν».

Απόρριψη από Μαξίμου

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης:

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επανέρχεται και ζητά και από τα Σκόπια να επιστρέψουν στις πέντε προτάσεις που έχει κάνει ο Μάθιου Νίμιτς στις οποίες περιλαμβάνονται και τα επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή Gorna και Nova Macedonijia.