Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φιλοδοξεί να είναι ο σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, ένα χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές, παραμένει ανοιχτό το ποιος θα είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σ’ ένα από τα πιο ισχυρά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως, ο αρχηγός της CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι ανοιχτά αντίθετος σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ. Οι δύο άνδρες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο.

Σύνοδος του ΕΛΚ το φθινόπωρο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει ν’ αποφασίσει για τον υποψήφιό του στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Ελσίνκι.

Ενα από τα ονόματα που συζητούνται στους κύκλους του κόμματος είναι και αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και σημερινού διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit.

Ο κ. Βέμπερ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, θεωρείται φιλελεύθερος χριστιανοκοινωνιστής και είναι συμπαθής στο εσωτερικό, «κάτι σπάνιο για ευρωβουλευτή της CSU».

Ο ίδιος πάντως, σε συνομιλία του με το Spiegel, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε το ενδιαφέρον του για την υποψηφιότητα.

«Το ζήτημα δεν τίθεται τώρα», περιορίστηκε να δηλώσει, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, πρόσφατα είχε πει ότι «η CSU δεν θα ξαναβρεί σύντομα την ευκαιρία ν’ αναδείξει πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».