Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην Αντιπολίτευση, κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και για τα επιχειρήματα που προέβαλαν κατά τη συζήτηση του πορίσματος για τη Novartis, αλλά και για την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, κίνηση στην οποία -όπως είπε- βλέπει ενοχή και φόβο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ούτε εγώ, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία σκοπεύουμε να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε ή να συγκαλύψουμε οτιδήποτε, για αυτό και στέλνουμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη» αντικρούοντας τις κατηγορίες περί σκευωριών και πολιτικών διώξεων.

Συνέδεσε δε την απόφαση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis και εντοπισμού των ενόχων και με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά φυσικά και με τις αιτίες που την οδήγησαν σε αυτά.

Κάνοντας αναφορά στο τέλος του μνημονίου και της «δυσκολότερης ίσως περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας» ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές διαφθοράς, και το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για να γίνει αυτό είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη».

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά, που νωρίτερα απείλησε τον ίδιο και την κυβέρνηση με ειδικό δικαστήριο, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Την εισαγωγή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σε μια σύντομη ενημέρωση για τις συζητήσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ.Βαλκανίων, υποβαθμίζοντας τα σημερινά δημοσιεύματα περί συμφωνίας για ένα νέο όνομα που δεν περιλαμβανόταν στις μέχρι τώρα προτάσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε ήδη τηλεφωνικά τον Κ.Μητσοτάκη, και αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει με τον Πρόεδρο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός και στο αίτημα που υπέβαλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ψάχνει προσχήματα για να μην ψηφίσει -«μετά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από τους βαρόνους του κόμματος του»- τη διάταξη για το σπάσιμο της Β΄Αθήνας, δεσμεύθηκε οτι το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει τροπολογία που θα εξασφαλίζει δικαίωμα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού.

Ασχολίαστη δεν άφησε δε ούτε τη νέα προτροπή του Κ.Μητσοτάκη στην κυβέρνηση «αν είναι τόσο σίγουρη για την καθαρή έξοδο, να ζητήσει καθαρά και άμεσα τη ψήφο και τη γνώμη του λαού». Ακόμη και για το θέμα των εκλογών στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί μπάχαλο είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρός της ζητά εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος της ζητά εκλογές αύριο και ο σύμβουλος του Κ.Μητσοτάκη, Τ.Θεοδωρικάκος, ουσιαστικά εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο.