Το μαύρο Mercedes τζιπ με τις πινακίδες του Πριγκιπάτου του Μονακό (Principaute de Monaco) κυκλοφορούσε στη Λεωφόρο Κηφισίας, χθες, λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα. Κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό. Ο οδηγός του φαινόταν όμως, παρά το γκρίζο, μελαγχολικό σκηνικό, να απολαμβάνει τη βόλτα του σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.

Μερικά 24ωρα πριν, ένας καλός μου φίλος, ο οποίος «μοιράζει» τον χρόνο του μεταξύ ελληνικής πρωτεύουσας, Μόντε Κάρλο και Λονδίνου, με πληροφόρησε ότι σκεφτόταν να προσθέσει στη συλλογή αυτοκινήτων του ένα τζιπ πολλών – πολλών κυβικών με σκοπό να το χρησιμοποιεί αποκλειστικά στη Μύκονο. Το όχημα, «ειδικό» για εξαιρετικά δύσκολες διαδρομές, σε κακοτράχαλα εδάφη, θα έχει πινακίδες Μονακό. Ο ίδιος άνθρωπος επισήμανε ότι δεν πρέπει να κάνει πλέον εντύπωση σε κανέναν η εμφάνιση στους αθηναϊκούς δρόμους πολυτελών αυτοκινήτων με πινακίδες λαμπερών κρατιδίων. Κρατιδίων με κατοίκους γαλαζοαίματους, τζετ σέτερς και επιχειρηματίες. Η ταλαιπωρημένη Ελλάδα των σκληρών Μνημονίων είναι «γεμάτη» αυτή την εποχή –κάτι που θα συνεχιστεί με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο μέσα στο καλοκαίρι –από ανθρώπους οι οποίοι κινούνται σε ένα διεθνή χρυσό «οικονομικό» κύκλο. Αυτοί οι οποίοι τον χειμώνα κατοικούν στη βρετανική πρωτεύουσα, στη Νέα Υόρκη και το Μόντε Κάρλο (μαζί με πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες «μετακόμισαν» πληροφορούμαι στο Πριγκιπάτο και γνωστά δικηγορικά γραφεία της Αθήνας) επιλέγουν φανατικά Ελλάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τουρίστες υψηλών εισοδημάτων

Ο γνωστός επιχειρηματίας σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους πραγματικά ισχυρούς του χρήματος είναι τόσο low profile που δύσκολα μπορείς να τους αναγνωρίσεις όταν κάθονται δίπλα σου, σε κάποιο εστιατόριο ή παραλία. Την προηγούμενη Κυριακή επέστρεφα από τη Μύκονο με τη βραδινή πτήση της Aegean. Μέσα στο αεροπλάνο υπήρχαν εκτός από εμένα μόνο τρεις Ελληνες. Οι υπόλοιποι ήταν ξένοι διαφόρων εθνικοτήτων. Τουρίστες καλοβαλμένοι, με αποσκευές Louis Vuitton και Bottega Veneta, καλοσιδερωμένες βερμούδες και αθλητικά παπούτσια επώνυμων οίκων. Ολοι τους έδειχναν άνθρωποι υψηλών εισοδημάτων. Η πτήση άλλωστε Μύκονος – Αθήνα δεν διαθέτει business class ώστε να «ξεχωρίζουν» αυτοί που φυσάνε το χρήμα. Οταν φθάσαμε στο Ελ. Βενιζέλος, παρατήρησα ότι τα ιδιωτικά αεροπλάνα τα οποία ήταν παρκαρισμένα στο χώρο ξεπερνούσαν αυτά που φθάνουν σε κοσμοπολίτικα νησιά της Καραϊβικής.

Το διεθνές party island

Η Μύκονος είναι ένα party island. Ενα ανεξάρτητο, χρυσοφόρο πριγκιπάτο, γεμάτο από ξένους κροίσους, διάσημους ηθοποιούς, αθλητές και μοντέλα που θα μπορούσε να μη βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η Μύκονος είναι κάτι σαν την Ιμπιζα (οι ίδιοι άλλωστε κορυφαίοι DJ των τεράστιων clubs του ισπανικού κοσμοπολίτικου spot «πετάνε» τον Ιούλιο και Αύγουστο στο Cavo Paradiso), το St. Barth, το Αμάλφι, το St. Tropez ή το Cap Ferrat. Η Νότια Γαλλία εκεί όπου έζησαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους ο Πάμπλο Πικάσο και άλλοι μεγάλοι των εικαστικών τεχνών με τα υπέροχα τοπία να τους χαρίζουν συνεχή έμπνευση. Η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, η μοναδική γυναίκα στον πλανήτη η οποία μπορεί να φορέσει και «υποστηρίξει» εξαιρετικά τα δύσκολα (μέσα στην απλότητα αλλά και τον δυναμισμό τους) ρούχα του brand Akris, όταν «εγκαταλείπει» το Μόντε Κάρλο για σύντομες διακοπές, επιλέγει την Αντίμπ, το Κάπρι και το αγαπημένο της Fontelina Beach Club, ή τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα την Αντίπαρο.
Οι αναμνήσεις από τη Σαρλίν

Λατρεύω την αριστοκρατική Σαρλίν με το μάλλον θλιμμένο βλέμμα. Θυμάμαι όταν είχε έρθει για λίγες ώρες μόνο, δύο ημέρες πριν από τον γάμο της με τον Αλβέρτο, στην Αθήνα. Φωτογραφιστήκαμε οι δυο μας για το εξώφυλλο του «ΒΗΜΑgazino». Προσπαθούσα να είμαι διακριτική απέναντί της, κυκλοφορούσαν άλλωστε πολλά «άσχετα» στον διεθνή Τύπο εκείνες τις ημέρες για το αν πραγματικά θα γίνει ο γάμος. Ενιωθα το χέρι της Σαρλίν, ενώ εγώ ήμουν κάπως… απόμακρη (για ειδικούς λόγους) στη διάρκεια της φωτογράφισης, να με πιάνει δυνατά από τη μέση και να με φέρνει κοντά της. Ενα κορίτσι που μάλλον δεν καταλάβαινε ότι είχε «κερδίσει» στο Πριγκιπάτο τη θέση της μυθικής Γκρέις Κέλι. Η Σαρλίν γνωρίζει μάλιστα πολλά πράγματα για τη χώρα μας και διαβάζει ελληνική μυθολογία.

nΟ sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο οποίος όταν έρχεται στην Αθήνα από την Αγγλία, όπου κατοικεί μόνιμα, απολαμβάνει το φαγητό του αποκλειστικά στο κλασικό L’ Abreuvoir, μου έστειλε το βιβλίο του. Ενα εξαιρετικό βιβλίο κατευθείαν από το τυπογραφείο.

Ο Τούρκος που στηρίζει Ελλάδα

Ο Μουχτάρ Κεντ, ο πρώην πολύ επιτυχημένος CΕΟ της παγκόσμιας Coca Cola, τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στη Μύκονο. Είμαι σίγουρη ότι ο τουρκικής καταγωγής Κεντ, ο οποίος διατηρεί στενές φιλίες με Ελληνες, θα εκτιμούσε το εκπληκτικό installation το οποίο έχει δημιουργηθεί στην αποκλειστική boutique με τα περίφημα (με τον κόκκινο πάτο) παπούτσια του Christian Louboutin. Το μαγαζί βρίσκεται μέσα στο «χωριό» του Nammos. Ο Μουχτάρ, ο οποίος είχε έρθει στη Μύκονο για ένα μεγάλο γαμήλιο πάρτι στην παραλία της Ψαρρούς, «βρέθηκε» πάλι με αγαπημένους έλληνες φίλους στο Λονδίνο. Στα ατέλειωτα «βαριά» σαλόνια του «The Dorchester» επί της Park Lane (το εστιατόριό του «China Tang» με την ασιατική κουζίνα είναι γεμάτο από Ελληνες κάθε βράδυ), «υποδεχόταν» (ήταν άλλωστε ο κύριος ομιλητής) τους καλεσμένους του στο 3rd Annual London Gala. Ο συμπαθής Μουχτάρ (σήμερα Chairman of the Board of Directors of the Coca Cola Company) και ο οργανισμός The Hellenic Initiative διοργάνωσαν μια εντυπωσιακή βραδιά με σκοπό πάντα την όσο καλύτερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Πριν το καθιστό γεύμα, με πολλούς έλληνες εφοπλιστές, να έχουν «κλείσει» τραπέζια, πραγματοποιήθηκε «σιωπηρή δημοπρασία». Ανάμεσα στους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν και διοργάνωσαν το Gala Dinner ο Γουίλλιαμ Δούκας, ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Λογοθέτης, ο Νίκος Σταθόπουλος, η Τατιάνα Mπλάτνικ, ο Αντώνης Χανδρής, ο Δημήτρης Γουλανδρής, η Στεφανία Μαργαρώνη, ο Τέλης Μιστακίδης, ο Πάνος Κατσάμπας κ.ά.