Λίγες ώρες προτού αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η θυελλώδης, όπως προοιωνίζεται, συζήτηση για το πόρισμα της Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Novartis, άνοιξε νέο μέτωπο με επίκεντρο την αρχειοθέτηση μηνύσεων που είχαν υποβάλει κεντρικά πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στρεφόμενα κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς που χειρίστηκαν τον καυτό φάκελο.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωνε πως διαβιβάστηκε στη Βουλή η διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή «διά της οποίας τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των Δημητρίου Αβραμόπουλου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά των εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη».

Ανακοίνωση που, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχτηκε στο διά ταύτα της διάταξης του ανώτατου εισαγγελέα, ο οποίος διενήργησε και τη σχετική έρευνα. Η δημοσιοποίηση αυτή αποτέλεσε «αιτία πολέμου», με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την πλευρά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, να περνούν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και αποδίδοντας τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της εισαγγελικής έρευνας σε «επικοινωνιακή αγωνία της κυβέρνησης».

«ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ». Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες παραλείψεις» σχετικά με τη δική του μήνυση, τονίζει ότι «στο μέρος της δικογραφίας που αφορά πολιτικά πρόσωπα –τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο –η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή. Δεν υπάγεται στην κρίση του αντεισαγγελέα Αγγελή!» Δηλώνοντας δε ότι επιμένει και στα δύο σκέλη της μήνυσής του (και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς), προσθέτει: «Προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Απλώς επιβαρύνεται η θέση όσων ενέχονται –και στην ίδια την υπόθεση, και στην απόπειρα συγκάλυψής της. Αντιλαμβάνομαι τον φόβο της κυβέρνησης, η οποία θα προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από τη διάταξη Αγγελή. Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν…».

«Από πού έως πού μια τέτοια εισαγγελική διάταξη έπρεπε να καταστεί δημόσια παρότι αφορά την ποινική προδικασία που είναι μυστική και από πού έως πού έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή; Από ποτέ διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες στις οποίες πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι μηνυτές;» ανέφερε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι διαβίβασε στη Βουλή αυτή την εισαγγελική διάταξη, παρέλειψε να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι διαβίβασε στη Βουλή και τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις μηνύσεις μας κατά του κ. Τσίπρα και μελών της κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους στη σκευωρία εναντίον μας που φτάνει στον σφετερισμό της ιδιότητάς τους ως κρατικών οργάνων για την αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα προσωρινής αρχειοθέτησης. Αυτή που θα κρίνει προδικαστικά είναι η επόμενη Βουλή».

Σημειώνεται ότι και συνεργάτες του Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά τη δημοσίευση της είδησης ανέφεραν ότι «δεν κατετέθη ποτέ μήνυση από τον κοινοτικό επίτροπο κατά των εισαγγελικών λειτουργών, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Τέλος, στη σκιά της παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου συνεχίστηκε και χθες η κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με αιχμή του δόρατος την εξαγγελία περί τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. «Η επίθεση κατά του Προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτη θεσμική εκτροπή» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.