Τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά πάνω από τις αγορές και την ελληνική οικονομία. Ο ιταλικός τυφώνας με το κυβερνητικό πρόγραμμα Λέγκας και Πέντε Αστέρων το οποίο προμηνύει συγκρούσεις με την ευρωζώνη και η επαπειλούμενη ελληνική θύελλα στις τελικές διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα της λήξης του τρίτου προγράμματος έχουν ήδη πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων.

Στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις οι οποίες είχαν υποχωρήσει έως και το 3,6% στις αρχές Φεβρουαρίου κινούνται πλέον πέριξ του 4,5%. Οι πόρτες των αγορών για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι κλειστές. Την επόμενη μέρα η ετυμηγορία των αγορών αναλόγως της κατάληξης που θα έχει το μπρα ντε φερ Βερολίνου – ΔΝΤ για τη διευθέτηση του χρέους θα κρίνει αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση συρθεί στην ανάγκη υβριδικής προληπτικής γραμμής πίστωσης ή θα την αποφύγει με μια «καλή» συμφωνία για το χρέος η οποία θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους και προϋποθέσεις. Καθοριστικό στοιχείο για τις εξελίξεις θα είναι ο συνδυασμός προβλέψεων ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων, μέτωπο στο οποίο τα μηνύματα, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, δεν είναι θετικά.

Στην περίπτωση της προληπτικής γραμμής η οποία μορφοποιείται στις διατυπώσεις πηγών με γνώση των διεργασιών ως «κάτι ανάμεσα στα υφιστάμενα εργαλεία ενισχυμένης εποπτείας και προληπτικής γραμμής πίστωσης PCCL με διετή ισχύ» δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίσημο Μνημόνιο θα διαδεχθεί μια παραλλαγή Μνημονίου.

Το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής δεν διέψευσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο».

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ συμφωνήσει με το Βερολίνο στη δοσολογία και τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του χρέους ώστε να εκδώσει πιστοποιητικό βιωσιμότητας μετά το 2030, η σφραγίδα και πάλι θα κοστίσει όρους μνημονιακούς. Το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο. Απλώς μεταλλάσσεται.