Το σκηνικό της ακραίας πόλωσης, μέσω και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και την ψηφοφορία με την οποία έπεσε η αυλαία στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

«Η Novartis είναι σκάνδαλο επειδή το λένε οι πολίτες» ήταν η ομολογία του εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας Νίκου Παρασκευόπουλου, που ανέβασε σχεδόν από την έναρξη της διαδικασίας το θερμόμετρο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για έρευνα από τη Βουλή και για κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων θα οδηγούσε στο «θάψιμο της υπόθεσης», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε χθες πως η αναφορά του περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης» δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας κινήθηκε στη λογική του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «το «όχι» στη δίωξη ουσιαστικά σημαίνει «ναι»».

«Αυτή είναι νομική λογική α λα ΣΥΡΙΖΑ», αντέδρασαν από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης όχι επειδή δεν επιθυμούσε να πέσει πάνω σε παραγεγραμμένα τυχόν αδικήματα, αλλά επειδή «φοβήθηκε πως θα αποκαλύπτονταν το μέγεθος της σκευωρίας και οι ηθικοί αυτουργοί –Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος –που την έστησαν».

«Δικαίως φοβούνται ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του, γιατί γνωρίζουν καλά πως έχουν μπλέξει άσχημα», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως «η σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση γύρισε εναντίον της και μελλοντικά θα λογοδοτήσει για αυτό σε Ειδικό Δικαστήριο». «Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη» ήταν το δικό του ειρωνικό μήνυμα.

Με νομικά επιχειρήματα ο Βαγγέλης Βενιζέλος αντέκρουσε το αφήγημα της πλειοψηφίας πως τώρα οι δικαστικές Αρχές μπορούν να συνεχίσουν την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή είναι απολύτως αρμόδια για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών διότι οι Αρχές έχουν ήδη αποφανθεί, στέλνοντας τη δικογραφία στη Βουλή.

Στη λογική μιας σκευωρίας που στήθηκε από την κυβέρνηση, με μοναδικό σκοπό να σπιλωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της και η οποία «κατέπεσε επειδή στηρίχθηκε σε ψευδομάρτυρες και σε κουκουλοφόρους», κινήθηκαν και τα άλλα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, καλώντας επιτακτικά την κυβέρνηση «να συνεχίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης για να μείνει μόνο η λάσπη».

Για «τερτίπια της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καταγγέλλοντας πως το προσχηματικό πόρισμα της Προανακριτικής απέδειξε ξεκάθαρα ότι «σκοπός της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία εντυπώσεων».

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ. Τελικά, η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη έχει τη «νομιμοποίηση» μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς η αντιπολίτευση (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) αποχώρησε από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις τόσο σχετικά με την αντισυνταγματική –όπως τη χαρακτήρισαν –απόφαση να ερμηνεύεται η επιλογή του «όχι» ως αναρμοδιότητα της Βουλής στα ψηφοδέλτια, όσο και για την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες και στην καταληκτική ψηφοφορία.