Αποθέωση του μπάσκετ σε Πάτρα (ο Προμηθέας έκαμψε την αντίσταση του Λαυρίου 75-70) και Πυλαία (ο ΠΑΟΚ λύγισε στο τέλος την ΑΕΚ 78-74), κακοποίησή του για 25 λεπτά (από τον Ολυμπιακό που λαχτάρησε να νικήσει 78-75 την Κύμη) στο ΣΕΦ και all star game στο ΟΑΚΑ (όπου ο Παναθηναϊκός σάρωσε τον Κολοσσό Ρόδου 96-65).

Αυτή είναι η σύνοψη της πρώτης ημέρας των πλέι οφ, που μας επιφύλασσε στα δύο αναμενόμενα ντέρμπι και ένα τρίτο… δώρο, όπου η Κύμη πήγε να κάνει την έκπληξη της χρονιάς αλλά τελικά οι γηπεδούχοι έκαναν το 4/4.

«Ντρέπομαι για την εικόνα μετά το 15ο λεπτό και γενικότερα για την εικόνα αυτής της ομάδας. Μίλησα στους παίκτες μέσα στα αποδυτήρια και θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτή την εικόνα. Πρώτος εγώ, αλλά και όλοι οι παίκτες, γιατί ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίζει έτσι. Το πρόβλημα είναι πνευματικό κυρίως αλλά έτσι δεν πάμε πουθενά».

Επαναπαύθηκε

Η ντροπή που ένιωσε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν απόλυτα φυσιολογική βλέποντας την ομάδα του στο 41-17 (18′) να σβήνει τις μηχανές λες και τελείωσε το παιχνίδι και φυσικά κόντρα σε μια ομάδα-μοντέλο (για τα κυβικά της) όπως η Κύμη του Γιάννη Καστρίτη.

Η οποία έφτασε μέχρι και στην ισοφάριση (72-72 στα 40») αλλά στις λεπτομέρειες έχασε τη μεγάλη ευκαιρία. Με τον ΜακΦάντεν να κάνει… παπάδες (21 π., 6 ασίστ) αλλά –κάνοντας αναγκαστικά το 5ο του φάουλ για να σταματήσει χρόνο και Σπανούλη –να είναι έξω στην τελευταία επίθεση των φιλοξενουμένων όπου αστόχησε ο Μανωλόπουλος σε τρίποντο παράτασης!

«Είμαστε περήφανοι για την εμφάνιση της ομάδας και τα παιδιά έδωσαν και την ψυχή τους» τόνισε –δικαιολογημένα ευτυχισμένος –ο τεχνικός της Κύμης Γιάννης Καστρίτης, την ώρα που ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Θεοδώρου έγραφε στο Facebook τα παράπονά του για τη διαιτησία: «38/20 βολές, σχεδόν 50%, τα λέει όλα! Αφήστε επιτέλους να νικήσουν και οι «μικροί»»!

Σπανούλης (18 π.) και Ουίλτζερ (14 π.) οι κορυφαίοι των γηπεδούχων, που είχαν και πάλι… διακοσμητικούς όλους τους υπόλοιπους ξένους. Εννέα πόντους πέτυχαν μαζί (!) ΜακΛίν, Μπράουν, Ρόμπερτς και Στρέλνιεκς (οι πέντε ήταν δικοί του) όταν ο Μπόγρης με ρήξη μηνίσκου είχε μόνος του 6 και πολύ καλύτερη απόδοση.

Στην Πυλαία, η ΑΕΚ θύμιζε στην αρχή την ομάδα του τελικού Κυπέλλου και του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας στριμώξει για τα καλά τον ΠΑΟΚ. Ξέφυγε ακόμα και με 10 πόντους (34-24 στο 15′) και χρειάστηκε να τρέξει ένα επιμέρους σερί 17-3 στην τέταρτη περίοδο ο ΠΑΟΚ που μετέτρεψε το 58-62 του 30′ σε 75-65 (36′) και παρά την αντίδραση της ΑΕΚ στο φινάλε οι γηπεδούχοι κράτησαν τη νίκη με κορυφαίους τους Πέτγουεϊ (17 π., 6 ρ.) και Γκος (16 π., 4 ασ.).

Αβρότητες

«Αργήσαμε να αντιδράσουμε και δεν πρέπει να αφήσουμε την ΑΕΚ να βγάλει την ποιότητά της» είπε ο κόουτς των νικητών Ηλίας Παπαθεοδώρου, την ώρα που ο ομόλογός του της ΑΕΚ χαρακτήριζε καλύτερη ομάδα και φαβορί τον ΠΑΟΚ.

Στην Πάτρα, το Λαύριο προηγήθηκε μέχρι και με 11 πόντους (47-36 στο 25′) αλλά με μπροστάρη τον εξαιρετικό Νίκο Γκίκα (19 π., 6 ριμπ., 3 ασίστ) ο Προμηθέας πήρε τη νίκη (75-70) με «κατάθεση ψυχής των παιδιών», όπως είπε ο τεχνικός του Μάκης Γιατράς.

Με σπασμένα φρένα (μετά τον αποκλεισμό του από το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας) συνεχίζει να πηγαίνει ο Παναθηναϊκός. Με 75% στα δίποντα (36/48!) συνέτριψε τον Κολοσσό Ρόδου (96-65) με τον Νίκο Παππά (16 π.), τον Κέισι Ρίβερς (12 π.) και τον Λεκαβίτσιους (12 π.) να δείχνουν καλή αντίδραση.