Σαράντα πέντε ημέρες νωρίτερα – τότε θα αποχωρούσε λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ο Νίκος Σακελλαρίου από τη θέση του προέδρου – αρχίζει η μάχη για τη διαδοχή στην προεδρία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. Μια μάχη που ξεκινά μάλιστα την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθοριστικές διασκέψεις για υποθέσεις που εκτός από τη νομική τους διάσταση, έχουν και πολιτικές προεκτάσεις.
Μέχρι λοιπόν το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος, να συνεδριάσει και να επιλέξει τον ανώτατο δικαστή που θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι του ΣτΕ, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος που είναι ο Αθανάσιος Ράντος.
Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν συζητηθεί υπό την προεδρία του παραιτηθέντος προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου; Γι" αυτές, όπως λένε δικαστικές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα επανασυζήτησής τους από μηδενική βάση, αλλά αντίθετα οι διασκέψεις θα συνεχιστούν κανονικά υπό την προεδρία του αρχαιότερου δικαστικού λειτουργού που απομένει σε κάθε σχηματισμό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις επόμενες διασκέψεις, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στον Μάιο και αφορούν τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου, θα προεδρεύσει η Μαίρη Σαρπ, η οποία είναι η αρχαιότερη αντιπρόεδρος της σύνθεσης. Απόφαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση Σακελλαρίου και τις πρόσφατες διαρροές για το περιεχόμενο των διασκέψεων.
Η δεύτερη μεγάλη υπόθεση, για την οποία αναμένεται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση του ΣτΕ, συνδέεται με το ζήτημα της χορήγησης ή μη ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Οπως είναι γνωστό, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ υπό τον Νίκο Σακελλαρίου, είχε συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης του ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου. Η όποια μάλιστα κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα καταλαμβάνει το σύνολο των οκτώ τούρκων αξιωματικών, καθώς έπειτα από απόφαση του παραιτηθέντος προέδρου είχε εισαχθεί στην Ολομέλεια με τον θεσμό της πρότυπης δίκης, που πρακτικά σημαίνει ότι το αποτέλεσμά της καταλαμβάνει και τους οκτώ αιτούντες άσυλο. Σε αυτή την περίπτωση τα ηνία περνούν στον αρχαιότερο δικαστικό λειτουργό που είναι ο Χρήστος Ράμμος.