Θύελλα αντιδράσεων σε όλο το τόξο των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας συνεχίζει να προκαλεί το φωτογραφικό ενσταντανέ των γερμανών διεθνών ποδοσφαιριστών με τουρκικές ρίζες Μεσούτ Οζίλ (Αρσεναλ) και Ιλκάι Γκουντογάν (Μάντσεστερ Σίτι) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Η συνάντηση έγινε την Κυριακή και τις φωτογραφίες δημοσίευσε το κόμμα του τούρκου προέδρου, ΑΚP.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές γιατί είναι προφανές πως οι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές προσέφεραν υπηρεσίες στον Ερντογάν ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία του Γκουντογάν να προσφέρει τη φανέλα του με την αφιέρωση «Για τον Πρόεδρό μου, με σεβασμό» προκάλεσε την άμεση αντίδραση τού επίσης τουρκικής καταγωγής πρώην αρχηγού των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμιρ: «Ο Πρόεδρος ενός γερμανού παίκτη της Εθνικής λέγεται Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η καγκελάριός του Ανγκελα Μέρκελ και η Βουλή του Bundestag και έχει έδρα στο Βερολίνο και όχι στην Αγκυρα. Αντί οι παίκτες να προσφέρουν αυτή την κακόγουστη προεκλογική βοήθεια στον Πρόεδρο Ερντογάν, θα επιθυμούσα να επικεντρωθούν στο να παίζουν ποδόσφαιρο».

Σε δημοσκόπηση του portal t-online.de το 69,9% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των δύο ποδοσφαιριστών «εντελώς απαράδεκτη». Το 18,7% τη θεωρεί «μάλλον απαράδεκτη» και μόλις ένα 6,1% την αντιμετωπίζει ως «αποδεκτή».

Οι αντιδράσεις

Σε άλλη δημοσκόπηση του περιοδικού Focus το 58% δήλωσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγωνιστούν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας, το 22% απάντησε «μάλλον δεν πρέπει», ενώ μόλις το 7,2% δήλωσε ότι πρέπει σίγουρα να αγωνιστούν και το 7,1% «μάλλον ναι».

Οι δύο ποδοσφαιριστές συμπεριλήφθηκαν στην προεπιλογή του Γιόαχιμ Λεβ για την προετοιμασία της Μάνσαφτ για το Μουντιάλ, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων. «Από την πλευρά της ομοσπονδίας, τους κατέστη σαφές πως ήταν μία ατυχής στιγμή. Οταν παίζεις για τη Γερμανία εκπροσωπείς τις αξίες της Γερμανίας», δήλωσε ο Λεβ.

Ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν πολύ προσεκτικός στην τοποθέτησή του: «Οι παίκτες που ως διεθνείς πρέπει να αποτελούν παράδειγμα βρέθηκαν σε μια κατάσταση που προκαλεί παρεξηγήσεις».

Στο σχόλιό της η «Μπιλντ» ήταν πιο ξεκάθαρη: «Το βασικό ερώτημα είναι αν οι δύο διεθνείς γερμανοί ποδοσφαιριστές πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν στη γερμανική ομάδα. Λέω ναι. Είναι ηλίθιοι πολιτικά, αλλά ιδιοφυείς ποδοσφαιρικά».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ δήλωσε πως σέβεται την ειδική περίπτωση των Οζίλ και Γκουντογάν οι οποίοι έχουν τουρκικές ρίζες, αλλά τόνισε πως χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν για την προεκλογική του καμπάνια. «Η ομοσπονδία σέβεται προφανώς την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας που έχουν υπόβαθρο μετανάστευσης. Αλλά το ποδόσφαιρο και η ομοσπονδία αντιπροσωπεύουν αξίες οι οποίες δεν τηρούνται επαρκώς από τον κ. Ερντογάν», έγραψε στο Τwitter.

Το μέλος του CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ υπογράμμισε: «Κανείς δεν περιμένει οι διεθνείς μας να αρνηθούν τις ρίζες τους, αλλά θα έπρεπε να περιμένουμε απ’ αυτούς που εκπροσωπούν τη χώρα να γνωρίζουν πως Πρόεδρος είναι ο Στάινμαγερ και όχι ο Ερντογάν». Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού AfD Αλις Βάιντελ ζητά να μείνουν σπίτια τους ο Οζίλ και ο Γκουντογάν. Το AfD είχε πρωταγωνιστήσει και το 2014, τέτοια εποχή, με αφορμή την απόφαση της Kinder να παρουσιάσει στις συσκευασίες της φωτογραφίες των διεθνών γερμανών παικτών με ρίζες μεταναστών. Συμπτωματικά στις φωτογραφίες της Kinder εμφανιζόταν και το παιδικό πρόσωπο του Γκουντογάν, του σημερινού πρωταγωνιστή του σκανδάλου της φωτογραφίας με τον Ερντογάν.