Το μειδίαμα σχηματιζόταν με το ζόρι στο πρόσωπό του (ας όψονται οι σκανδιναβικές καταβολές του), αλλά επί των ημερών του άρχισε να σκάει και πάλι το πλατύ χαμόγελο στα χείλη των φίλων της ΑΕΚ. Ο αποχωρήσας πλέον από την Ενωση Γιάκομπ Γιόχανσον ήταν ο ψυχρός στυλοβάτης της αναγέννησης.

Ο σουηδός αμυντικός χαφ, που ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του, κλείνει τον κύκλο του στους Κιτρινόμαυρους με θετικότατο πρόσημο.

Μπορεί να δέχθηκε το χτύπημα της μοίρας που τον κατέστησε «ανενεργό» πριν φτάσει η ομάδα στον προορισμό της (στην κορυφή), αλλά του αναγνωρίζεται ότι τράβηξε επί μακρόν κουπί στον πηγαιμό. Ηταν παρών στο ταξίδι από τη Football League μέχρι τη χρονιά της ενθρόνισης.

Ιανουάριο του 2015 μεταπήδησε από την Γκέτεμποργκ στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας για να συμμετάσχει στην αναδόμηση του ονείρου. Και το κοντέρ του έγραψε μέχρι το τέλος της διαδρομής 127 αγώνες και 10 γκολ. Δυόμισι γεμάτες χρονιές με συμβολή και στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2016. Για χάρη του η ΑΕΚ απέρριψε πρόταση της Τουλούζ το καλοκαίρι του 2017. Και δεν δίστασε να του προτείνει ανανέωση συμβολαίου όταν υπέστη ρήξη χιαστών στο δεύτερο μπαράζ της Σουηδίας με την Ιταλία (όπως είχε πράξει η ΠΑΕ και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με Μάνταλο και Λαμπρόπουλο).

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως ο 28χρονος αμυντικός μέσος έστειλε τη χώρα του στο Μουντιάλ (το γκολ του στο πρώτο μπαράζ έμελλε να κρίνει την πρόκριση), αλλά ο ίδιος θα παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας από τηλεοράσεως, λόγω της σοβαρής ζημιάς που υπέστη στις 13 Νοεμβρίου 2017 στο Σαν Σίρο.

Εκτοτε ακολούθησαν οι μήνες της υπομονής και της επιμονής. Η ΑΕΚ ήταν στο πλευρό του και σε κάθε ευκαιρία εκδήλωνε την πρόθεσή της για περαιτέρω σύμπλευση. Ωσπου έφτασε η ώρα να ανακοινώσει ο Γιόχανσον την τελική του απόφαση. Αποχαιρέτησε χθες τους συμπαίκτες του, ευχαρίστησε την ομάδα για τη συμπαράσταση στον Γολγοθά των τελευταίων μηνών και χαράσσει νέα ρότα. Ακόμη πάντως και η τελευταία του εμφάνιση με την Ενωση αποπνέει ένα άρωμα τίτλου. Ηταν η επικράτηση απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι πρωταθλήματος του ΟΑΚΑ (1-0) στις 5 Νοεμβρίου 2017.

«Εγώ και η οικογένειά μου περάσαμε τριάμισι όμορφα χρόνια εδώ. Ημουν παρών στην ανοδική πορεία της ΑΕΚ και η ομάδα με βοήθησε να ανέβω κι εγώ. Είχα την ευκαιρία να παίξω στην εθνική ομάδα, βελτιώθηκα εδώ, αλλά όλα τα πράγματα έχουν τον χρόνο τους» δήλωσε χθες στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» ο Γιόχανσον, επιβεβαιώνοντας την αποχώρησή του.

Για την επόμενη μέρα σημείωσε πως «θα ήταν υπέροχο να αγωνιστώ σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα».

Κλήθηκε παράλληλα να μιλήσει για τον τραυματισμό που του κοστίζει τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Πριν από ενάμιση μήνα άρχισα να έχω κάποια προβλήματα με τον μηνίσκο στο γόνατό μου. Εμεινα πίσω και κατάλαβα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προλάβω το Μουντιάλ».

«Κρατάμε όποιον θέλουμε»

Πέρα από τον αποχαιρετισμό του Γιόχανσον η χθεσινή τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ για τη σεζόν 2017-18 σημαδεύτηκε και από την επίσκεψη του Δημήτρη Μελισσανίδη. «Και του χρόνου θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο ενισχυμένοι. Μην το δείτε εγωιστικά αυτό που θα σας πω, αλλά να ξέρετε ότι όποιον παίκτη γουστάρουμε φέρνουμε, όποιον τον θέλουμε τον κρατάμε! Εμείς είμαστε οι πρωταθλητές, συνεχίζουμε, και του χρόνου θα είμαστε και πάλι πρωταθλητές. Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για όσα πετύχατε! Η χρονιά ήταν για εμάς απόλυτα επιτυχημένη» ανέφερε στο μήνυμά του προς τους ποδοσφαιριστές.
Πρώτο ραντεβού 28 Ιουνίου

Στις 28 Ιουνίου προγραμματίστηκε η πρώτη συγκέντρωση της ΑΕΚ για την επόμενη σεζόν. Η Ενωση θα μετάσχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με πρώτο παιχνίδι στις 7 Αυγούστου.