Στόχος; Η εξομάλυνση. Και μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα μέχρι εκεί, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τόνοι στο Κίνημα Αλλαγής έχουν κατέβει. Βοήθησε, εκτός των άλλων, και ο κύκλος επαφών που έχει η Φώφη Γεννηματά με ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου –και ειδικά αυτές με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Θεοδωράκη, ενώ φαίνεται πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές θα βρεθούν και από κοντά. Και παρότι η Γεννηματά δεν υπαναχωρεί στο αίτημα για «εκλογές τώρα», τόσο η ανάγκη για ενότητα του χώρου όσο και οι δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξαν εκ νέου τους διαύλους επικοινωνίας. «Νέα εποχή fake news. Ακούς έναν πολιτικό αρχηγό να λέει ότι ο πρώτος στόχος είναι να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και εσύ το μεταφράζεις ότι αυτός ο πολιτικός αρχηγός θα κατέβει βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ! Ελεος!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαψεύδοντας εκ νέου τα σενάρια μετακίνησής του στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84) τόνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής –το οποίο, άλλωστε, βοήθησε να δημιουργηθεί. «Η επιλογή μας είναι και παραμένει μία. Οτι μπορούμε να κάνουμε το Κίνημα Αλλαγής ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής και εκεί οι λέξεις πρέπει να αποκτήσουν το περιεχόμενο που τους πρέπει» επισήμανε.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Στο πλαίσιο της εκτόνωσης, οι χθεσινές συνομιλίες για την ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής προς τον Πάνο Σκουρλέτη για τον εκλογικό νόμο βρήκαν όλες τις πλευρές σύμφωνες –με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ να ολοκληρώνουν τους βασικούς άξονές της. Παράλληλα, η σκέψη για διεξαγωγή μιας Εκτελεστικής Γραμματείας που, με όρους πλειοψηφίας, θα επιβάλλει την άποψη της προέδρου δεν κρίνεται πλέον απαραίτητη. Συνεδρίαση του οργάνου βέβαια θα γίνει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό την Παρασκευή –αν και η συζήτηση για τη Novartis ενδέχεται να τη μεταφέρει για αργότερα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πλέον είναι ότι ακόμα κι αν λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, δεν κρίνεται απαραίτητο να προηγηθεί της συζήτησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κατά την οποία η Γεννηματά αναμένεται να απευθύνει στην Ολομέλεια το αίτημα για εκλογές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Την ίδια στιγμή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε εκ νέου πως μια συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον βρίσκει «κάθετα αντίθετο», εκτοξεύοντας τα βέλη του εναντίον των στελεχών του χώρου που φλερτάρουν με την κυβέρνηση –«δεν εκφράζουν τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία Γεννηματά για εκλογές, χαρακτηρίζοντάς την ένα «καλό πρώτο βήμα», σε συνδυασμό με το αντίστοιχο non paper όπου διαχώριζε τη θέση του νέου φορέα από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που μάλλον δεν πήρε το memo φαίνεται πως είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος εκ νέου με δήλωσή του (Protagon) έκανε λόγο για «νέα δεδομένα σε στρατηγικής σημασίας ανοιχτά θέματα για το μέλλον της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας» όσον αφορά τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μου ζήτησε να προσχωρήσω στις τάξεις του ή οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά ποτέ δεν διανοήθηκα να ζητήσω το παραμικρό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι λέω, το λέω ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής γιατί το πιστεύω».